Evenimentul Zilei > Social > Guvernul Ungariei continuă să plafoneze prețul carburanţilor, pentru a noua lună
Guvernul Ungariei continuă să plafoneze prețul carburanţilor, pentru a noua lună

Guvernul Ungariei continuă să plafoneze prețul carburanţilor, pentru a noua lună

Guvernul Ungariei continuă să sprijine benzinăriile cu 18,5 miliarde de forinți (44,37 milioane de euro), suma alocată în acest scop, a declarat Márton Nobilis, secretar de stat responsabil cu alimentația industria și politica comercială în cadrul Ministerului Agriculturii din Ungaria.

Márton Nobilis a adăugat că, în cursul acestei săptămâni, operatorul de aplicare a programului va deschide procedura, iar solicitanții vor primi primul ajutor în luna august.

Reamintim că în luna martie a acestui an, Guvernul din Ungaria a introdus un program de sprijinire a benzinăriilor mici, în cadrul căruia acestea primesc de la stat o subvenției nerambursabilă de 20 de forinți pe litru (0,24 lei), a amintit secretarul de stat.

De asemenea, acesta l-a informat şi pe Gábor Egri, președintele Uniunii Benzinăriilor Independente (FBSZ) din Ungaria, despre continuarea acestui program de subvenționare.

Ungaria plafonează prețul benzinei pentru a noua lună consecutiv

Márton Nobilis a subliniat că sprijinul acordat micilor benzinării dovedeşte faptul că Guvernul ungar face tot posibilul pentru a se asigura că există suficient combustibil în Ungaria. Oficialul a mai amintit că Guvernul ungar asigură protecție populației din Ungaria, pentru a 9-a lună consecutiv, prin înghețarea prețului la combustibil.

Fără plafonare, preţul actual al unui litru de benzină de 480 de forinţi (5,78 lei) ar fi trecut, în ultimele săptămâni, de 800 de forinţi (9,63 lei), iar pentru motorină de 833 de forinţi (10,03 lei).

Odată cu înghețarea preţului la carburanţi, familiile din Ungaria pot economisi 12 000 de forinţi (aproximativ 145 lei) la o alimentare de 50 de litri, a mai declarat secretarul de stat.

Márton Nobilis a mai anunţat că Guvernul ungar monitorizează în permanenţă situaţia aprovizionării cu combustibil. Iar pentru a garanta o aprovizionare sigură cu carburanţi, s-a decis, de exemplu, să se excludă vehiculele străine de la alimentarea cu combustibil la preţ redus, la fel şi în cazul maşinilor aflate în proprietatea firmelor.

Nobilis: Combustibilul nu trebuie să fie doar ieftin, ci şi disponibil peste tot

Combustibilul nu trebuie să fie doar ieftin, ci și disponibil peste tot, în cantități suficiente, a declarat secretarul de stat. Pentru persoanele care locuiesc în zonele rurale şi în oraşele mai mici ale Ungariei, este important ca la benzinăriile mici să existe carburanți.

Deoarece benzinăriile mici din Ungaria sunt administrate de întreprinderi mici şi mijlocii, cu un capital mai redus, pentru acestea s-au introdus, printre altele, unele scutiri de impozite şi taxe.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele Uniunii Benzinăriilor Independente din Ungaria (FBSZ) care, la sfârşitul evenimentului, a mulţumit Guvernului ungar pentru că “le-a ascultat strigătele de ajutor”, informează hirado.hu.