Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul Tudose scos săptămânal la control. Liderul PSD vrea să arate cine este jupânul
Guvernul Tudose scos săptămânal la control. Liderul PSD vrea să arate cine este jupânul

Guvernul Tudose scos săptămânal la control. Liderul PSD vrea să arate cine este jupânul

Coaliția de guvernare s-a reunit ieri, într-o ședință care a durat două ore, pentru a discuta bilanțul primei săptămâni de guvernare. În continuare, Tudose îi va da raportul în fiecare săptămână președintelui PSD, Liviu Dragnea

Premierul Mihai Tudose a declarat, după ședință, că s-a decis ca, săptămânal, să aibă loc întâlniri cu coaliția, iar o dată pe lună să fie prezentată o analiză despre stadiul îndeplinirii programului de guvernare. Astfel, Dragnea vrea să schimbe foaia cu noul Cabinet, tocmai pentru a nu risca să repete istoria cu Grindeanu, când frâiele i-au scăpat din mână.

Mulțumiți de Guvern

Liderul social-democrat a declarat, după încheierea ședinței, că este mulțumit de activitatea Guvernului.

„A fost o întâlnire bună. E un raport de activitate pe care l-a prezentat premierul (…). Suntem foarte mulțumiți de ce s-a întâmplat la Guvern săptămâna asta”, a subliniat Dragnea.

Totodată și președintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a declarat satisfăcut de prezentarea făcută de Tudose în ședința de coaliție.

„Observ o preocupare, aşa cum e de altfel firesc, în primul rând de a organiza întâlniri, discuţii bilaterale cu toţi membrii Guvernului (…). Observ o preocupare de urmărire a modului în care funcționează bugetul, adică încasări, cheltuieli”, a precizat Tăriceanu.

Probleme arzătoare

Întrebat despre posibilitatea introducerii taxei de solidaritate, Dragnea a răspuns că „nu vom adopta nicio taxă în plus pentru români. (…) De asemenea, nu vom modifica nicio procedură de impozitare care să producă deservicii unor companii cinstite. Cele care sunt în zona de evaziune fiscală, sigur, pot să fie supărate”, a declarat Dragnea, făcând aluzie la impozitul pe cifra de afaceri. Liderul PSD a precizat: „Nu renunț la nimic din ce am vorbit în campania electorală, să facem în așa fel încât mediul fiscal și mediul de afaceri din România să fie atractiv, predictibil și stimulativ”, a adăugat el.

În privința impozitului pe gospodărie, liderul PSD a spus că introducerea acestuia nu va mai fi posibilă de la 1 ianuarie 2018. Această posibilitate va fi analizată „anul viitor, într-un pachet mai mare de impozitare, care să nu producă birocratizare.”

El a adăugat că s-a mai discutat despre proiectul Fondului Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, iar premierul a prezentat măsurile luate pentru a se debloca zeci de proceduri de achiziţie pentru marile investiţii de infrastructură.

În ceea ce privește Pilonul II de pensii, Tudose a declarat că „nu se desființează. Ceea ce face doamna ministru (al Muncii – n.r.) este o analiză asupra gestionării acestor bani.”. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a anunţat duminică seară că a solicitat ASF date despre Pilonul II de pensii.

„Scăpare în lege”

Dragnea a dat asigurări că medicii rezidenți nu vor rămâne fără burse. „Vor primi bursele, mai ales că în luna martie ei vor ajunge la un salariu de 5.700 de lei, dar nu vor rămâne până atunci fără burse. A fost o scăpare în lege care va fi corectată, am înțeles chiar joi prin ordonanță de urgență. (…) Mai și greșim. Important este că le vedem, le reparăm rapid (n.r. – greșelile), astfel încât oamenii să nu sufere. Rău este când persiști într-o greșeală cu încăpățânare”, a declarat liderul PSD.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.