Ministrul finanţelor şi cel al muncii le-au explicat sindicaliştilor că nu pot mări chenzina din cauza productivităţii reduse.
Guvernul nu cedează presiunii sindicatelor şi ţine cu dinţii de actualul salariu minim de 500 de lei. Asta, cu toate că a promis anul trecut o majorare a salariului minim garantat până la 540 de lei de la 1 iulie. Discuţiile de aseară dintre sindicate, patronate şi guvern au durat aproape două ore, dar nu au dus la nicio rezolvare concretă. Reprezentanţii guvernului - miniştrii Varujan Vosganian şi Paul Păcuraru - susţin că toţi angajaţii din sectorul bugetar primesc salarii mai mari de 540 de lei. „O majorare cu 40 de lei ar putea genera o creştere a inflaţiei dacă nu este compensată cu o creştere a productivităţii muncii“, a declarat Paul Păcuraru la finalul discuţiilor. Aurel Cornea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a spus că dacă guvernul nu va accepta mărirea salariului minim, profesorii vor demara protestele de săptămâna viitoare, în plin examen de bacalaureat. În termen de zece zile, sindicatele şi patronatele îşi vor prezenta poziţia în scris, în faţa guvernului. Executivul nu-şi respectă propria hotărâre Guvernul şi-a luat angajamentul la sfârşitul anului trecut în faţa salariaţilor români că va duce salariul minim lunar până la 540 de lei. Ultima mărire a salariului minim a avut loc la începutul acestui an, când a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern nr. 1507 de anul trecut. Începând cu 1 ianuarie 2008, salariul minim pe economie stabilit de autorităţi a crescut de la 390 de lei la 500 de lei.
Hotărârea Guvernului din 2007 stabileşte că, „începând cu 1 iulie 2008, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de 540 de lei lunar, reprezentând 3,176 lei/oră, în condiţiile realizării principalilor indicatori economici pe care este construit bugetul de stat pe anul 2008, respectiv creşterea produsului intern brut, ţinta de inflaţie, precum şi de nivelul productivităţii muncii“.
LIPSĂ DE CVORUM
Lefuri îngheţate
Profesorii care sperau să obţină o majorare salarială de 50% de la 1 octombrie, trebuie să mai aştepte până când deputaţii se vor întruni în număr suficient de mare pentru a vota proiectul respectiv. „Amânarea discuţiilor legii pentru luna septembrie riscă să blocheze intrarea acesteia în vigoare până la 1 octombrie şi denotă voinţa guvernului PNL de a îngheţa salariile bugetarilor“, a precizat Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Educaţiei Naţionale. Anul şcolar 2008-2009 ar putea începe, astfel, cu proteste ale profesorilor. (Eugenia Mihalcea)