Guvernul a modificat pentru a treia oară actul normativ prin care este reglementată taxarea concediilor medicale. Taxa pe boală, așa cum este numită în spațiul public.
Conform noului act normativ, contribuţia la asigurări de sănătate de 10%, taxa pe boală, va fi percepută în anumite situații. Purtătorul de cuvânt al Executivului a precizat că este vorba despre concedii medicale acordate pentru boli obişnuite, carantină şi reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru.
Guvernul a modificat taxa pe boală din nou
Marcel Ciolacu a pus pe ordinea de zi a ședinței cabinetului său, pentru a treia oară, taxa pe boală. Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care aduce clarificări privind categoriile de concedii medicale pentru care nu va fi percepută contribuţia la sănătate (CASS). Vor fi scutite de taxa pe boală următoarele indemnizaţii:
- concediu pentru maternitate;
- îngrijirea copilului bolnav;
- risc maternal:
- îngrijirea pacientului cu afecţiuni oncologice;
- boli oncologice (neoplazii);
- HIV/SIDA;
- TBC;
- afecţiuni cardiovasculare;
- arsuri grave (marii arşi);
- urgenţe medico-chirurgicale etc.
-
Taxa pe boală va fi plătită pacienții din grupa 01
Conform noului act normativ, mai multe categorii de pacienți vor plăti CASS pentru concedii medicale. Este vorba despre pacienții cu afecțiuni din grupa 01 (Boală obişnuită), cod 07 (Carantină) şi cod 10 (Reducerea cu 1/4 a duratei normale de lucru, pe perioada recuperării, în urma unei afecţiuni).
„Dacă vă este util, am să vă citesc: boală infectocontagioasă din grupa A, boală infectocontagioasă pentru care se instituie măsura izolării, urgenţă medico-chirurgicală, carantină, sarcină şi lăuzie, îngrijire copil bolnav în vârstă de până la 12 ani sau copii cu handicap pentru afecţiuni intercurente până la împlinirea vârstei de 18 ani, îngrijire copil bolnav cu afecţiuni grave în vârstă de până la 18 ani, supravegherea şi îngrijirea copilului în vârstă de până la 18 ani pentru care s-a dispus măsura carantinei sau a izolării, reducerea cu un sfert a duratei normale de lucru, trecerea temporară în altă muncă, tuberculoză, boală cardiovasculară, neoplazii, SIDA, risc maternal, unele tipuri de arsuri, inclusiv pentru perioada de recuperare, îngrijire pacient cu afecţiuni oncologice”, a enumerat Mihai Constantin.
Din datele CNAS pentru primul trimestru al acestui an, aferente codului 01 (Boală obişnuită), indică faptul că au fost acordate 425.791 de concedii medicale.
Guvernul incapabil să verifice concediile medicale
Introducerea unei taxe noi sub pretextul descurajării concediilor medicale nejustificate demonstează lipsa de competență a autorităților. Guvernul îi tratează pe toți românii ca pe posibili infractori și-i sancționează de-a valma. Aceasta pentru că nu are competența necesară instituirii unui mecanism de control în situațiile în care sunt acordate concedii medicale ilegal.
Premierul Marcel Ciolacu a și spus, de altfel, acest lucru, în mai multe rânduri. Scopul taxei pe boală este de a descuraja abuzul de concedii medicale. El a dat exemplu pe cei care acuză dureri de spate sau stări de gripă și răceală.
De menționat că, potrivit legii, indemnizațiile de concedii medicale sunt plătite din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS). Așa cum îi arată numele FNUASS este format din contribuțiile la sănătate reținute angajaților. Cu alte cuvinte, în cazurile enumerate mai sus, statul îi taxează de două ori pe asigurați.
Prima oară o face atunci când reține contribuțiile de sănătate, iar a doua oară atunci când își cer drepturile. Practic, scopul taxei pe boală este o sancțiune pentru bolnavii care își cer drepturile. Scopul introducerii sale, de către guvernul Ciolacu este de a-i determina pe angajați să renunțe la concediile medicale.