Guvernul se poziționează de partea Franței. Germania rămâne cu președintele

Guvernul se poziționează de partea Franței. Germania rămâne cu președintele

Premierul Viorica Dăncilă a fost azi la recepția ocazionată de Ziua Națională a Franței, unde a declarat că viitorul trebuie să aducă pentru România și Franța un parteneriat strategic, bazat pe cooperări mai ambițioase.

Premierul Viorica Dăncilă a fost azi la recepția ocazionată de Ziua Națională a Franței, unde a declarat că viitorul trebuie să aducă pentru România și Franța un parteneriat strategic, bazat pe cooperări mai ambițioase.

Președintele Româniai, Klaus Iohannis nu a participat la recepția de Ziua Franței, fiind cunoscut faptul că acesta s-a plasat alături de Germania, la ultimele alegeri ale președinților Parlamentului European și al Consiliului European, care au arătat că relațiile dintre Franța și Germania s-au răcit puternic în ultimele luni. În acest ”război”, Germania a fost țara care a reușit să impună numele pe care și le dorea.

"Astăzi împărtăşim o relaţie dinamică, suntem parteneri în Uniunea Europeană şi în NATO şi avem un Parteneriat strategic cu proiecţie către viitor, care creează premisele unei cooperări mai structurate şi mai ambiţioase. Vă asigur de întregul angajament al României de a avansa şi aprofunda cooperarea româno-franceză atât în plan bilateral, cât şi în plan european, aşa cum i-am transmis şi premierului Edouard Philippe cu ocazia convorbirii pe care am avut-o recent. Am convenit asupra continuării unui dialog constant şi direct şi sper să ne putem întâlni curând pentru a agrea şi semna Foaia actualizată de parcurs a Parteneriatului strategic, care va marca o nouă etapă a cooperării bilaterale şi europene", a afirmat Viorica Dăncilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Unul dintre cei mai mari exportatori român, este un mare grup auto care are la Pitești o fabrică cu zeci de mii de angajați. Privind pe domeniul economic, premierul a precizat că schimburile economice anuale dintre cele două țări, depășește, anual, suma de nouă miliarde de euro. "Cooperarea economică bilaterală este un palier esenţial al succesului relaţiei noastre. Am asistat în ultimii ani la creşterea continuă a schimburilor comerciale, anul trecut acestea depăşind pragul record de 9 miliarde de euro. Franţa este astăzi al cincilea investitor străin în România, cu 3.000 de întreprinderi care creează peste 120.000 de locuri de muncă. Aceasta este o dovadă a faptului că în ţara noastră există un mediu de afaceri propice şi favorabil noilor investiţii, care se bucură de impactul iniţiativelor guvernamentale", a subliniat Dăncilă.

De asemenea, Dăncilă a mulțumit pentru faptul că Franța a fost alături de România, în mandatul de șase luni la președinția Consiliului UE. "Provocările cărora preşedinţia României la Consiliul UE a trebuit să le răspundă nu au fost puţine, însă credem că rezultatele obţinute sunt pe măsură. Partenerii francezi, prin cooperarea lor constructivă, au fost alături de noi pe parcursul acestui mandat”, a conchis premierul Dăncilă.