O clinică medicală din România ce se ocupă de tratarea pacienților bolnavi de cancer a obținut în instanță decontarea radioterapiei stereotactice. În urma acesteia, Guvernul e obligat să includă tratamentul în „Programul Național de Oncologie”.
Guvernul României trebuie să pună în executare hotărârea instanței prin care a fost obligat la decontarea tratamentului de radioterapie stereotactică, necesar pacienților oncologici. Mai mult, a fost trimisă o notificare în acest sens către instituție.
„Dar deși am arătat că reglementarea actuală atentează flagrant la dreptul la viață al pacienților oncologici, cele două instituții au decis să facă recurs și au obținut câștig de cauză în ultima instanță.
Practic, au obținut un câștig de cauză împotriva pacienților din România! Avem însă o hotărâre definitivă împotriva Guvernului României și am trimis deja o notificare de punere în executare a hotărârii”, a declarat Dr. Adrian Udrea, medic primar oncologie.
El a mai menționat că prin notificarea transmisă s-a acordat un termen prin care hotărârea judecătorească să fie executată de bunăvoie, iar dacă acest lucru nu va fi îndeplinit, organele competente vor fi solicitate pentru a pune în aplicare executarea silită.
În prezent, tratamentul este decontat de stat doar pentru acei pacienți care merg la tratament în altă țară, în condițiile în care o secvență de radioterapie stereotactică poate costa între 3.000 și 5.000 de euro în străinătate.
În ce constă radioterapia stereotactică
Radioterapia stereotactică reprezintă o tehnică care utilizează doze mari de iradiere într-un număr redus de ședințe. Ea este cel mai des utilizată în tratarea unor tumori în stadii incipiente, dar și pentru situații de boală metastatică.
Doar în acest an, mii de pacienți au semnat petiția publică ce solicită autorităților să asigure pacienților oncologici tratamente ca în vestul Europei, potrivit Mediafax.
Klaus Iohannis a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului
La începutul anului, președintele României Klaus Iohannis a lansat Planul Național de Combatere a Cancerului. El a menționat atunci că „Planul pune un mare accent pe încurajarea și finanțarea suplimentară a investigațiilor medicale, care să depisteze primele semne de boală și să ducă la diagnostic precoce și tratament eficient”.
El a mai adăugat că din anul 2023 ar trebui să devină operaționale programele de screening pentru anumite cancere, dar și soluții de îngrijiri paliative pentru bolnavi.