Guvernul renunţă la CNSC

ACORD. Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) va fi tras pe linie moartă cu aprobarea Comisiei Europene, cu toate că înfiinţarea lui cu statut de persoană juridică a reprezentat un angajament asumat de România la negocierile de aderare la UE, potrivit unor surse guvernamentale.

Guvernul a cerut CE să accepte desfiinţarea CNSC, motivând că instituţia va rămâne fără obiect de activitate, deoarece contestaţiile depuse de firme la licitaţii de atribuire a contractelor publice vor fi soluţionate în instanţă în cel mult 38 de zile.

Mihai Prisăcariu, directorul de la CNSC, susţine însă că termenul de rezolvare în instanţă a contestaţiilor ar fi de circa patru ori mai mare decât la CNSC. În plus, trecerea contestaţiilor la instanţe ar necesita înfiinţarea de complete de judecători specializaţi, iar numărul cauzelor se va majora, a declarat Prisăcariu.

Contestatarii au mai mereu câştig de cauză

Din totalul contestaţiilor depuse anul trecut la CNSC, 30% au vizat modul de elaborare a documentaţiilor, iar 70% rezultatul evaluării ofertelor de către autoritatea contractantă. Potrivit lui Prisăcariu, peste 33% din hotărârile consiliului dau dreptate de cauză contestatarilor. CNSC a propus limitarea la 30 de zile a analizei ofertelor depuse, doarece aici se produc marile întărzieri în acordarea contractelor derulate pe bani publici. "Nu e admisibil să stai luni de zile la o evaluare", a declarat, ieri Prisacariu.

CNSC afirmă că termenul maxim de soluţionare a unei contestaţii este de 27 de zile. Potrivit datelor obţinute de EVZ de la surse guvernamentale, CNSC a avut nevoie de 455 de zile pentru a rezolva o contestaţie depusă în mai 2007 de firma SC OFFICE MAX SRL.  Anul trecut, Consiliul a reuşit totuşi performanţa de a soluţiona 48 de contestaţii într-o singură zi.

Lupta în contestaţii dintre regii asfaltului, Dorin Umbrărescu şi Costel Căşuneanu, pe contractele de dezăpezire pe cinci secţii ale Direcîiei Regionale Drumuri şi Poduri Iaşi, a atras atenţia asupra activităţii CNSC. Printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată la începutul anului, Guvernul a decis că acele contestaţii depuse la licitaţiile de atribuire a contractelor pentru lucrări de infrastructură rutieră de interes naţional vor fi soluţionate de Curtea de Apel, nu de CNSC.