Guvernul recunoaşte pericolele crizei

Guvernul recunoaşte pericolele crizei

Autorităţile române au dat ieri, pentru prima dată, semne certe de îngrijorare privind efectele crizei financiare internaţionale asupra economiei noastre.

Până în prezent, la întrebă rile referitoare la efectele turbulenţelor externe asupra situaţ iei din România, guvernanţii obişnuiau să dea răspunsuri optimiste şi evazive.

Însă, cu toate că guvernul şi responsabilii cu politicile economice fac tot posibilul să nu creeze panică în rândul populaţiei şi al economiştilor, este evident că situaţia nu este deloc liniştitoare. Apartamente mai ieftine, investiţii mai puţine Ieri, Varujan Vosganian, ministrul finanţelor, a declarat că România trebuie să fie într-o stare de alertă chiar dacă încă nu a fost afectată prea puternic de criza externă.

„Avem consultări permanente cu guvernatorul Băncii Naţionale a României şi ne corelăm pe evoluţia cheltuielilor bugetare şi fluxurile de trezorerie“, a spus ieri Vosganian, la un seminar pe teme de infrastructură. Ministrul s-a declarat îngrijorat în special de evoluţia lichidităţii de pe piaţa internă, având în vedere că anumite bănci s-ar putea retrage sau îşi vor limita fluxurile către instituţiile de credit pe care le deţin în România. Deocamdată, criza financiară internaţională este un concept abstract pentru românii de rând.

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă, dincolo de efectele negative care vor fi resimţite din cauza creditelor mai scumpe şi mai dificil de luat, avem toate şansele să vedem în următoarea perioadă ieftinirea caselor şi a apartamentelor. Atât ministrul Varujan Vosganian, cât şi Juan Fernandez-Ansola, reprezentantul Fondului Monetar Internaţional (FMI) pentru România şi Bulgaria, au declarat, recent, că preţurile locuinţelor fie se vor plafona la nivelul actual, fie o vor lua-o în jos, însă în niciun caz nu vor mai creşte. Aceasta deoarece firmele care construiesc imobile vor lua tot mai greu împrumuturi care le vor costa foarte mult. Regulamentul BNR va reduce nivelul maxim de creditare pentru cetăţeni, astfel încât ei nu-şi vor permite să plătească la fel de mult pentru o locuinţă. În consecinţă, investiţ iile pe piaţa imobiliară nu vor mai fi la fel de rentabile. Criza ne poate scădea ratingul de ţară

Scăderea construcţiilor ca efect al crizei va duce la încetinirea creşterii economice, susţinută puternic de acest sector. În plus, analiştii economici se aşteaptă şi la scăderea investiţiilor străine în România, pe fondul faptului că firmele vor decide să-şi amâne investiţiile pentru vremuri mai bune.

O altă consecinţă a turbulenţelor externe ar putea fi ratarea adoptării monedei euro la termenul programat, anul 2014. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a amintit, luni, acest pericol, deşi a precizat că este prematur să evaluăm ce impact va avea criza până atunci. Bursa de la Bucureşti a fost deja lovită dur de căderile băncilor din SUA, înregistrând una dintre cele mai grave deprecieri bursiere din lume.   Colac peste pupăză, agenţiile de rating ne-ar putea scădea ratingul de ţară. Standard& Poor’s a anunţat că ar putea reduce anul acesta şi anul viitor ratingul pentru mai multe ţări din zona balcanică a Europei, printre care şi România.

Varujan Vosganian, ministrul de finanţe: "Avem consultări permanente cu guvernatorul Băncii Naţionale a României şi ne corelăm pe evoluţia cheltuielilor bugetare şi fluxurile de trezorerie."