Guvernul, pus la zid în fața Ambasadei SUA. Foștii luptători BAOLP cer desecretizarea protocolului de la Paris
- Petrisor Cana
- 24 ianuarie 2021, 18:45
Conform unui comunicat al SCMD, au fost aprobate locaţii pentru desfăşurarea acţiunilor de protest, cu până la 100 participanţi/obiectiv, pentru respctarea legii, în condițiile pandemiei de COVID-19.
Principalele revendicări ale protestatarilor
Revendicările protestatarilor vizează: anularea OUG-urilor şi a proiectelor de OUG asumate de noul Guvern de la instalare şi până în prezent, în special în domeniile fiscal bugetar şi juridic; aplicarea imediată a prevederilor Legilor organice vizând salarizarea, pensiile şi indemnizaţiile, cu anularea prevederilor neconstituţionale introduse prin OUG-uri de tipul 95/2014, 57/2015, 59/2017, 114/2018 etc şi OUG nr. 226/30.12.2020.
De asemenea, protestatarii cer stabilirea salariului minim brut pe economie de 2.400 lei începând cu 1 ianuarie 2021 şi a creşterii punctului de pensie cu 40% și alinierea veniturilor şi pensiilor cu inflaţia reală şi nu doar cu rata inflaţiei.
Achiziţia de trenuri electrice noi (100 rame electrice noi) pe fonduri europene pe exerciţiul financiar 2014-2020 şi alte 200 trenuri noi pe fonduri europene pe exerciţiul financiar 2021-2027 în cele două programe operaţionale în care sunt prevăzute aceste fonduri pentru schimbarea materialului rulant vechi; redeschiderea în condiţii de protecţie sanitară a şcolilor; investiţii prioritare în sănătate, transporturi şi învăţământ.
Desființarea grupărilor mobile de jandarmi
Printre revendicări se mai numără: respectarea obligaţiilor financiare asumate prin contracte, faţă de patronate, renunţarea la desfiinţarea grupărilor mobile de jandarmi, la demilitarizarea lor şi a pompierilor, statute conform NATO pentru militari şi poliţişti şi aplicarea legii 223/2015 aşa cum a fost promulgată, de la 1 ianuarie 2021.
Aaplicarea Legii privind Statutul Personalului Feroviar privind salarizarea, bazată pe noua formula de calcul, cu începere din 1 martie 2021, interzicerea sponsorizării din banul public a băncilor, multinaţionalelor, partidelor şi ONG-urile sinecură de partid, protejarea patronilor/investitorilor români, taxe şi impozite comparabile cu cele din ţările de origine pentru bănci şi multinaţionale.
Totodată, se cere respectarea ad literam, de către Guvern, Parlament şi preşedinte a Art.47, al.(1) şi (2) din Constituţia României, care prevede:
1)Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică şi de protecţie socială, de natură să asigure cetăţenilor un nivel de trai decent ;
2) Cetăţenii au dreptul la pensie, la concediu de maternitate plătit, la asistenţă medicală în unităţile sanitare de stat, la ajutorul de şomaj şi la alte forme de asigurări sociale publice sau private, prevăzute de lege. Cetăţenii au dreptul şi la măsuri de asistenţă socială, potrivit legii.