Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul președintelui Iohannis: Petrache, Atanasiu și Boghicevici, printre numele de miniștri vehiculate (surse)
Guvernul președintelui Iohannis: Petrache, Atanasiu și Boghicevici, printre numele de miniștri vehiculate (surse)

Guvernul președintelui Iohannis: Petrache, Atanasiu și Boghicevici, printre numele de miniștri vehiculate (surse)

Liberalii își pregătesc echipa cu care vor guverna, în așteptatea demiterii sau demisiei lui Victor Ponta. Guvernul lui Iohannis a prins contur la întâlnirea liberalilor de la Gura Humorului din weekend.

PNL se pregăteşte de guvernare şi, în acelaşi timp, PSD-ul lui Dragnea se pregătește de război. Ponta și Dragnea se pregătesc de marea confruntare, conform B1 TV.

Săptămâna trecută, la o întâlnire politică ce a avut loc la Gura Humorului în județul Suceava, liberalii au încercat să stabilească felul în care va arăta noul Guvern PNL. Aceştia au ținut o ședință politică menită să pregătească strategia pentru toamnă.

Surse liberale spun că la sfârșitul lunii septembrie PNL va prezenta o listă cu propunerile de miniștri pentru fiecare domeniu în parte.

”Am discutat despre prioritățile legisletive (n.r. la Gura Humorului). Am avut și probleme de organizare internă, inclusiv pe comisiile de specialitate. Am cerut să avem mai mulți lideri comunicatori. Am cerut ca toate comisiile să aiba minim 3 comunicatori, adică oameni care să iasă în media și să comunice”, a declarat prim vicepreședinte PNL, Teodor Atanasiu în cadrul unei emisiuni la B1 TV.

Acesta a mai precizat că există posibilitatea ca dintre acești comunicatori să se aleagă viitori miniștri, dar nu este neapărat obligatoriu.

”Faptul că ești comunicator al partidului nu îți garantează postul de ministru nicăieri”, a subliniat Atanasiu.

Inițial, vor fi desemnați câte 3 posibili miniștri pentru un portofoliu, iar  din cele trei nume, se va alege un singur  om care va fi desemnat în final ministru în cazul în care PNL ajunge la guvernare înainte de alegerile din 2016.

Pe lista de ministeriabili ai PNL se afla Claudia Boghicevici, Sulfina Barbu, Cristina Pocora, Marian Petrache, Teodor Atanasiu, Alexandru Nazare, Ionuț Stroe, Cezar Preda, Raluca Turcan, Iulian Dumitrescu, Eugen Nicolăescu, Cristi Bușoi sau Virgil Popescu.

Persoanele propuse de PNL vor fi apoi evaluate în funcție de criteriile de integritate și activitatea pe care o vor avea.

De asemenea, la Gura Humorului, liberalii au discutat și despre îndepărtarea guvernului Ponta. În primă fază, PNL va fi de acord ca Ponta să fie înlocuit de vicepremierul Gabriel Oprea și de abia din primăvara anului 2016 liberalii se gândesc să intre la guvernare în locul PSD.

Calculele politice vor depinde însă de mișcările și deciziile președintelui Iohannis. Alte subiecte discutate de liberali au fost votul pe codul fiscal și votul prin corespondență.

TVA va scădea la 20% de la 1 ianuarie 2016 și la 19% de la 1 ianuarie 2017. Taxa pe stâlp va fi eliminată de la 1 ianuarie 2017, cu o excepție în cazul construcțiilor speciale din agricultură, pentru care taxa va fi scoasă din 2016.

Totodată, s-a convenit ca supraacciza la carburanți să fie eliminată de la 1 ianuarie 2017.