Potrivit unui comunicat al Guvernului, este vorba de un document tehnic care descrie rolul şi atribuţiile unei preşedinţii a Consiliului UE, a primei etape de pregătire a preşedinţiei României la Consiliul UE, precum şi a programului preşedinţiei României a Consiliului UE.

De asemenea, documentul conţine o primă evaluare a resurselor necesare şi sugerează setul de măsuri tehnice necesar a fi implementate în procesul de pregătire pe parcursul următorilor doi ani.

"Planul de acţiune reprezintă cel de al doilea obiectiv asumat de către Guvernul României, la nivelul Cancelariei Primului-ministru, în pregătirea preşedinţiei României la Consiliul UE. Primul obiectiv a fost lansarea seriei de dezbateri publice pentru discutarea priorităţilor viitoarei preşedinţii. Astfel, pe 24 octombrie, Cancelaria Primului-ministru a organizat conferinţa de lansare a dezbaterilor publice şi a prezentat ulterior un calendar al acestor dezbateri, care se vor derula în perioada noiembrie 2016 – iunie 2017", precizează sursa citată de Agerpres.

Executivul aminteşte că preşedinţia României la Consiliul UE este un obiectiv de "importanţă naţională", ţara noastră urmând a demonstra, pentru prima dată, "viziunea politică şi capacitatea administrativă necesare pentru a gestiona, de o manieră profesionistă, această înaltă responsabilitate care îi revine periodic fiecărui stat membru al Uniunii Europene".