Guvernul va menține în vigoare reglementările în baza cărora au fost plafonate prețurile la unele alimente de bază. Marcel Ciolacu a declarat că acest lucru se va petrece până când se va ajunge la un acord cu producătorii şi distribuitorii, astfel ca statul să nu mai intervină.
Guvernul va menține în vigoare prevederea în baza căreia a fost plafonat prețul alimentelor de bază. Premierul Marcel Ciolacu a anunțat până când va fi prelungită această măsură. El precizat că evoluția situației depinde de producătorii agricoli și distribuitorii de alimente.
Guvernul nu renunță la plafonarea prețurilor
Măsura de plafonare a prețurilor la alimentele de bază urma să expire în această lună. Autoritățile au anunțat că reglementarea va fi prelungită, iar premierul Marcel Ciolacu a dat detaliile.
Premierul a mai afirmat că nu există motive pentru ca preţurile la alimente să crească. Cu toate acestea a anunțat că Guvernul va continua să plafoneze preţurile alimentelor de bază. El a spus că măsura va rămâne în vigoare până se va ajunge la un acord cu producătorii şi cu distribuitorii. În acel moment, statul nu va mai fi nevoit să intervină.
„Vom veni în continuare cu plafonarea, vor fi anumite produse de bază pe care oamenii au început să le caute în magazine, deja producătorii câştigă din rulaj. Eu nu mai văd o justificare a creşterii preţurilor în acest moment. Nu s-a scumpit combustibilul, acciza este nesemnificativă în acest moment, nu am văzut o creştere a preţului la petrol”, a afirmat Ciolacu, la Antena 3.
Cum explică premierul scăderea nivelului de trai
Marcel Ciolacu s-a văzut nevoit să admită că nivelul de trai a scăzut în România, în guvernarea PSD - PNL. Nu și-a asumat responsabilitatea pentru acest lucru. Cu toate că social-democrații s-au încăpățânat să țină în Guvernul României pe unul dintre cei mai controversați miniștri ai Agriculturii, Petre Daea. El a dat vina pe „zona de fragilitate” în care trăim.
„A scăzut nivelul de trai. Avem datoria de a creşte nivelul de trai la oameni şi de a readuce echilibru în societate. Acest lucru este prioritar pentru Guvernul României, prin dialog vom găsi, sunt convins, cele mai bune soluţii şi în ceea ce priveşte preţurile. Nu voi mai accepta creşteri de preţuri anormale şi care nu au niciun fundament”, a precizat Marcel Ciolacu la Antena 3.
Premierul este de părere că ar trebui să intervină Consiliul Concurenţei pentru a nu permite crearea monopolurilor pe piața alimentelor.
Guvernul prelungește plafonarea prețurilor alimentelor
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat că măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază va fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024. Ministru a declarat că Guvernul ia în calcul introducerea unor produse noi, pe listă. Între acestea ar putea fi și carnea de miel.
„Îmi doresc ca familiile cu venituri mici şi medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus, pentru că să fim foarte sinceri, indicele preţului de consum lunar arată că acele alimente care au fost transpuse prin acea ordonanţă au o scădere semnificativă în anul 2023, până la 28% faţă de anul 2022, unde preţurile erau cu plus 18%. Normal că ne dorim acest lucru, ne dorim pentru că 50% dintre români consumă alimentele care sunt prevăzute în acea ordonanţă”, a declarat Florin Barbu.
La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente. Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez - bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.