Guvernul PeNaL

Guvernul PeNaL

Şpăgarul Remeş e protejat de ordonanşa Tăriceanu-Chiuariu. Deşi a fost văzut de o ţară întreagă luând mită, ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, este încă în funcţie.

Doi bărbaţi stau faţă-n faţă la o masă. Unul este mituitor, „sub acoperire“ pentru Departamentul Naţional Anticorupţ ie (DNA), celălalt intermediar pentru primul. Un al treilea personajcheie nu apare în imagini. Intermediarul a aflat de curând că DNA-ul îl urmă reşte, iar între cei doi bărbaţi se încheagă următorul dialog: „Deci e în regulă… Ăştia s-o aşteptat ca ăsta să atace, ştii, Băsescu… şi i-or luat comisia aia care să-i cheme pe miniştri acolo… Ştii, nu mai poate să-i cheme“.

În ordinea apariţiei, personajele: mituitorul „sub acoperire“ - omul de afaceri Gheorghe Ciorbă, intermediarul şi plăsmuitorul vorbelor memorabile de mai sus - fostul ministru al agriculturii, Ioan Mureşan, în fine, personajul-cheie, cel care a primit mita, dar nu era prezent la discuţie - actualul ministru al agriculturii, Decebal Traian Remeş.

Iar „comisia aia care să-i cheme pe miniştri acolo“, nimeni alta decât Comisia Specială de la Cotroceni. Care, desfiinţată de curând prin iniţiativa ministrului justiţiei, Tudor Chiuariu (un alt demnitar cu probleme la DNA), face posibilă ca o astfel de poveste precum cea descrisă aici să nu se încheie prea curând cu vreun personaj în spatele gratiilor. Episodul I: Plicul din servietă

Ne puteți urmări și pe Google News

Postul TVR 1 a prezentat, aseară, seria de imagini invocată de procurorii anticorupţ ie în încercarea de a-l aresta pe Ioan Mureşan. Sursa imaginilor este improbabilă. Prima instituţie din care s-a bănuit că a avut loc scurgerea de informaţ ii, DNA, a emis imediat un comunicat de presă prin care a negat că ar fi pus la dispoziţia TVR înregistrările audio şi video din dosarul Remeş.

„Materialul difuzat în această seară la «Jurnalul TVR» nu provine de la Direcţia Naţională Anticorupţ ie. Procurorii nu se vor pronunţ a asupra autenticităţii acestor înregistră ri în afara cadrului procesual“, a declarat, ieri-seară, purtătorul de cuvânt al DNA Livia Săplăcan.

Potrivit imaginilor difuzate, prima întâlnire dintre ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, şi Ioan Mureşan a avut loc pe 23 septembrie. Cei doi se află pe o terasă din zona Dorobanţi, când lui Mureşan îi sună telefonul. La celălalt capăt al firului se află omul de afaceri Gheorghe Ciorbă. „Mureşan: Unde eşti? / Ciorbă: Uite, sunt aici la BRD, vizavi de piaţă. / Mureşan: BRD, aici e chiar pe colţ, hai că vin pân-acolo“.

Ioan Mureşan coboară şi ia un plic de la Ciorbă. Revine la masa unde se află şi Decebal Traian Remeş. Fostul demnitar îi spune lui Remeş să deschidă servieta, în care este introdus plicul. „Mureşan: Acuma am ăştia pentru tine, nu ştiu cum să fac! Îmi spui cum fac! / Remeş: Păi, mi-i dai, că nu e problemă! / Eu nu ţi-am spus niciodată eu, da’... cel mai bine e să-i fi lăsat acasă, ştii? / Să nu ne vadă cineva pe noi doi“. Mureşan pleacă, iar Remeş îl urmează la scurt timp. Episodul II: „O luat, aşa-i?“ În cursul aceleiaşi zile, Ciorbă îl sună pe Mureşan să-l întrebe dacă Remeş a luat banii şi dacă i-a transmis ministrului agriculturii să-i aranjeze încă două licitaţii. „Ciorbă: Auzi, zi-i că, dacă poate cu amândouă, o să-i dăm o maşină puternică… / Mureşan: Mâine îmi dă răspunsul, am plecat de acolo. / Ciorbă: Ai plecat? / Mureşan: Da, da, da… / Ciorbă: Ştie el, amu… / Mureşan: Ştie… / Ciorbă: O luat, aşa-i? / Mure- şan: Da, totu-i OK“.

O altă discuţie telefonică, de data aceasta între Mureşan şi Remeş, are loc câteva zile mai târziu. De data aceasta, cel care a sunat a fost chiar actualul demnitar, care nu a înţeles exact care erau licitaţiile în care trebuia să se implice. „Remeş: Nu corespunde. E 146 şi 106, primele două poziţii. Şi trebuie să revii cu un telefon să-mi spui despre ce vorbim, că tu ai zis 100 şi 80. Primele două poziţii sunt 146 şi 106, ăstea-s numerele lor de ordine“. Episodul III: „Nu mai are un de să-I cheme“

A treia şi ultima convorbire înregistrată de procurori este şi cea mai spumoasă. Ioan Mureşan se întâlneşte cu Gheorghe Ciorbă, devenit între timp „procuror sub acoperire“ (după ce semnase o înţelegere cu anchetatorii). Mure- şan aflase, între timp, că DNA-ul se sesizase în cazul său, drept care începe discuţia cu precauţie, oferindu-i partenerului său sfaturi legate de ce ar trebui să le spună procurorilor.

„Mureşan: Deci, Ghiţă, asta-i problema, au ascultat telefoanele. Şi singurul loc unde ne pot prinde cu ceva este când eu am dat, când i-am dat… ăă… când i-am dat plicul cu bani, atuncea… / Ciorbă: A… aşa! / Mureşan: Plicu’ cu bani, da! Deci când eu i-am dat chestia asta… dacă era cineva în zonă. / Ciorbă: Da’ spusu-i-ai că-s… cinşpe mii acolo, nu? / Mureşan: Da’ taci, mă, nu mai vorbi de bani! Nu eu, nu… Eu i-am scris, măi! / Ciorbă: Bine, da, da! / Mureşan: Eu am pus o foaie pe masă… D-aia zic că n-au nimic. Înţelegi? / Ciorbă: Da, da, corect! Şi ca să-l liniştească definitiv, Ioan Mureşan îi aduce aminte interlocutorului, la final, de proaspăt desfiinţata Comisie Specială de la Cotroceni, lăudând „tenacitatea“ guvernului, care i-ar fi „luat faţa“ preşedintelui Traian Băsescu: „Mureşan: Acuma s-o mai întâmplat o altă chestiune, că… ăştia s-au aşteptat ca… ăă… ăsta să atace, ştii, Băsescu… Şi o dizolvat Comisia aia prin care îi cheamă pe miniştri la Comisie! / Ciorbă: Da, da! / Mureşan: Deci nu mai are unde-i chema! Deci, practic, e în aer în toată treaba, ştii?“.

Mureşan: „Nu i-am dat bani“

Ioan Mureşan susţine că este victima unui „scenariu bine elaborat“ care are ca scop compromiterea sa. Fostul ministru a declarat că nu a văzut imaginile difuzate de TVR.

El a recunoscut că s-a întâlnit cu Remeş, dar a susţinut că nu i-a dat decât nişte documente referitoare la Episcopia grecocatolică de la Baia-Mare. În ceea ce-l priveşte pe Ciorbă, Mureşan susţine că acesta îl hărţuia cu telefoanele. „Mă săturasem de miile de telefoane date de acest domn Ciorbă. S-a dovedit că era un agent al DNA“, a mai spus Mureşan.

JUSTIŢIE DE RATING“ România - penală, la televiziune Imaginile difuzate, aseară, de TVR constituie o dublă premieră. Pe de-o parte, este pentru prima dată într-o ţară membră a Uniunii Europene, în care probe dintr-un dosar penal al unui ministru în funcţie sunt prezentate, la o oră de maximă audienţă, pe postul naţional de televiziune. Pe de altă parte, la fel de adevărat este faptul că România devine prima ţară din lume în care un demnitar filmat în timp ce primeşte şpagă ocupă în continuare fotoliul de ministru. REACŢII

Norica Nicolai: „DNA, agenţia de imagine a lui Băsescu“

Surse liberale susţin că, la momentul difuzării imaginilor la TVR, „premierul avea deja pregătită scrisoarea prin care-i cere demisia lui Remeş“. Potrivit aceloraşi surse, scrisoarea lui Călin Popescu-Tăriceanu va ajunge la ministrul agriculturii cel mai târziu în această dimineaţă. Demisia este reacţia pe care şi premierul Tăriceanu ar trebui să o aibă după probele prezentate în cazul Remeş, în opinia preşedintelui PD Emil Boc.

„E dovada supremă de corupţie institu- ţionalizată. Corupţia stă la masă cu Călin Popescu-Tăriceanu. În acest moment, singura soluţie decentă e demisia cabinetului pentru că a compromis credibilitatea României“, ne-a declarat Boc. Liderul PLD, Theodor Stolojan, pe de altă parte, crede că „demisia unui ministru sau a altuia nu mai poate salva acest guvern compromis, un Guvern Caltaboş“.

„Mi-e ruşine de colegii mei din PNL, mi-e ruşine că s-a ajuns aici. Dacă până acum vorbeam despre un guvern incompetent, acum vorbim despre fapte de corupţie, cu probe“, a comentat Stolojan, convins că „Tăriceanu e singurul responsabil pentru aducerea acestui om în PNL şi în guvern“. În opinia liberalilor, difuzarea imaginilor incriminatorii nu dovedeşte însă decât că justiţia ar fi folosită ca armă politică.

„Este o manipulare ordinară în scop electoral. Nu face decât să dovedească o dată în plus că DNA de fapt este agenţia de imagine în materie de corupţie a lui Băsescu şi a altor partide politice“, a comentat senatorul liberal şi vicepreşedinte PNL Norica Nicolai. „Se dovedeşte că justiţia este folosită în scopuri politice“, a declarat şi Titus Corlăţean, secretarul general al PSD. (Ilinca Istrati)