Evenimentul Zilei > Politica > Guvernul nu are de gând să miște un deget după întâlnirea Iohannis-Trump
Guvernul nu are de gând să miște un deget după întâlnirea Iohannis-Trump

Guvernul nu are de gând să miște un deget după întâlnirea Iohannis-Trump

Ministrul Energiei a declarat că doar Parlamentul poate ameliora legislaţia din România în domeniul energiei, cum s-a stabilit marți la Washington.

Guvernul nu are niciun fel de intenţie de a modifica OUG 114 şi Legea offshore, a anunțat ieri ministrul Energiei Anton Anton, după întâlnirea dintre președinții Iohannis și Trump, la care s-a discutat și despre aceste probleme.

Doar Parlamentul mai poate modifica Ordonanţa de Urgenţă 114/2018 şi Legea offshore şi nu există niciun fel de intenţie la nivelul Guvernului de a face acest lucru, a declarat, Anton Anton, în cadrul unei conferinţe pe teme energetice.

„OUG 114 este în Parlament, în comisie şi toate amendamentele pe care şi noi, şi alţii, am fi dorit să le aducem la 114, respectiv OUG 19, sunt acolo. Deci este în puterea Parlamentului să o modifice”, a spus Anton. Lucrurile stau la fel şi în ceea ce priveşte o eventuală modificare a Legii operaţiunilor petroliere offshore, a continuat el.

„Ceea ce vă pot spune este că Exxon a venit la Ministerul Energiei acum o lună de zile şi a cerut aprobare pentru a începe să construiască o staţie de comprimare a gazului imediat onshore, care nu foloseşte decât la comprimarea gazului pe care îl scoate din Marea Neagră”, a susţinut ministrul, potrivit Agerpres.

Protestul concesionarilor offshore din Marea Neagra

Legea operaţiunilor petroliere offshore a fost aprobată de Parlament în toamna anului trecut, însă investitorii din Marea Neagră au cerut modificarea ei. Într-un document de poziţie publică, Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagra (ARCOMN), precizează că „importanţa unui cadru fiscal stabil şi competitiv, stabilirea unui cadru de reglementare clar precum şi respectarea dreptului de a comercializa liber producţia proprie de gaze au reprezentat mesajele principale pe care ARCOMN le-a promovat constant, în această perioadă. Votul din Camera Deputaţilor, din 24 octombrie 2018, marchează încheierea procesului parlamentar de reexaminare cu o nouă variantă a legii, care afectează principiul stabilităţii, introduce noi taxe şi stipulează condiţii specifice privind modul de comercializare a producţiei”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că Statele Unite ale Americii aşteaptă ca legislaţia din România în domeniul energiei să fie ameliorată. El a fost întrebat şi dacă anunţul Exxon privind retragerea din România ar avea legătură cu modificările aduse legislaţiei. „Nu vreau să fac speculaţii, însă această chestiune a fost adusă în discuţie şi eu cred că vom primi clarificări în perioada imediat următoare”, a arătat Iohannis.

 

Evaluare riguroasă a furnizorilor de 5G

Ministerul român de Externe a precizat ieri că Memorandumul semnat în capitala Statelor Unite de către ambasadorul României la Washington şi ambasadorul SUA la Bucureşti, la 20 august, recomandă „o evaluare riguroasă a furnizorilor pentru asigurarea deplină a securităţii implementării tehnologiei 5G”.

Sursa citată menţionează că memorandumul „reprezintă o expresie a interesului comun al Guvernului României şi Guvernului SUA de a aprofunda Parteneriatul Strategic pe toate dimensiunile sale, inclusiv tehnologia 5G”. Iohannis a anunțat marți semnarea acelui memorandum, precizând că documentul nu se referă la o anumită companie, făcând referire la firma chinezească Huawei, supusă sancțiunilor SUA.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: