Guvernul mărește lefurile preoților

Și parlamentarii au plusat alocările bugetare cu 60 de milioane de lei pentru întreținerea lăcașurilor de cult. Guvernul speră să învingă dificultățile crizei îmbunându-L pe Dumnezeu.

Cabinetul Boc a prevăzut în proiectul de buget pentru Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național cu 50% mai mulți bani pentru salariile preoților, ale profesorilor la facultățile de teologie și ale personalului neclerical. Pentru aceste cheltuieli, suma prevăzută în proiectul care a plecat din guvern către parlament este de aproape 284 milioane de lei, față de aproape 190 de milioane de lei alocați anul trecut.

Miniștrii au tăiat însă din fondurile pentru restaurarea, conservarea și întreținerea bisericilor și a activităților de asistență socială precum spitale, centre de plasament și cămine pentru bătrâni de la 265 milioane de lei, anul trecut, la circa 50 de milioane, în 2009. Biserica uninominală, în votul parlamentului

Deputații și senatorii au vrut și ei să se pună bine cu Cel de Sus și au decis să pluseze aproape 60 de milioane de lei la fondul pentru biserici. Peste 800 de lăcașuri de cult, dintre care cea mai mare parte de rit ortodox, figurează nominal într-o anexă a Legii bugetului în localitățile în care au fost aleși parlamentarii PDL sau PSD.

Alături de această suplimentare, comisiile de buget-finanțe ale celor două Camere parlamentare au impus mai multe amendamente, care mai adaugă cheltuieli în valoare de circa 40 de milioane de lei. Din acești bani, 33,4 milioane vor merge către școli și grădinițe, iar 6,7 milioane către spitale. În anexe au fost trecute cele 242 de școli, 36 de spitale și 37 de cămine culturale, majoritatea din mediul rural.

Potrivit ministrului finanțelor, Gheorghe Pogea, fondurile alocate acestor unități sunt destinate proiectelor de investiții, și nu cheltuielilor de personal și servcii. Mai mult, el a precizat că sumele sunt asigurate, ca în vremea guvernării Năstase, dintr-un anumit fond destinat suplimentărilor bugetare propuse de parlamentari. În vacanţă, la mănăstiri

Bisericile au toate șansele să nu simtă deloc criza și datorită faptului că mulți români își vor petrece vacanțele în apropierea acestora. Salariații vor fi constrânși de angajatori prin tichetele de vacanță să plece în concedii în locurile turistice din țară. Aceste tichete, care înlocuiesc primele de vacanță, au fost aprobate, ieri, în ședința de guvern, printr-o ordonanţă de urgenţă propusă de ministrul turismului, Elena Udrea. Potrivit declarațiilor sale, turismul ecumenic este una dintre soluțiile pentru salvarea turismului românesc.

„Putem face turism cultural si religios, pentru că avem mănăstirile din nordul Moldovei, avem mănăstirile din lemn din Maramureş, avem muzee”, declara Udrea în timpul audierilor din parlament.

De altfel, spiritul creştinesc este una dintre principalele arme electorale scoase la înaintare de democrat-liberali. Gheorghe Flutur, vicepreşedinte PDL şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, le-a promis alegătorilor lumină sfântă direct de la Ierusalim în noaptea de Înviere.

Potrivit Elenei Udrea, valoarea tichetelor va fi cuprinsă între unu şi şase salarii minime brute, adică între 600 și 3.600 de lei. Banii pentru tichetele acordate de angajatori se vor deduce din impozitul pe profit şi pe venit.

Tichetele vor avea o valoare nominală cuprinsă între 10 şi 50 de lei și vor putea fi utilizate doar în România, de către persoanele care le-au primit. Ministrul turismului speră că această măsură îi va încuraja pe români să-şi petreacă vacanţele în ţară şi va reduce turismul la negru.

Bugetele Bisericii cresc pe timp de criză

LA SFAT

Vizită-surpriză pe Dealul Mitropoliei

Șeful statului, Traian Băsescu, a efectuat, marți, o vizită-surpriză la Mitropolie, unde s-a întâlnit cu Prea Fericitul Părinte Daniel, ne-au declarat, ieri, surse oficiale. Relația dintre cei doi este una destul de apropiată, mai ales după ce s-au decorat între ei, în toamna lui 2007. Mai mult, în primăvara anului trecut, președintele României l-a vizitat chiar și la spital pe Înalt Prea Sfinția Sa, când acesta a suferit o intervenție chirurgicală la gleznă.