Guvernul majorează salariile profesorilor, la anul

Guvernul majorează salariile profesorilor, la anul

Executivul a decis ieri că acestea vor creşte diferenţiat, în două etape: 1 martie şi 1 septembrie 2009.

Salariile profesorilor vor creşte, însă nu cu 50% cum a stabilit parlamentul, ci cu cel mult 28%, pentru primele trepte de salarizare, potrivit unei ordonanţe de urgenţă adoptate ieri de guvern.

Executivul a decis să majoreze diferenţiat salariile cadrelor didactice, astfel încât cei mai câştigaţi să fie profesorii abia ajunşi la catedră şi cei cu venituri mici. Potrivit guvernului, propunerea de creştere diferenţiată a salariilor s-ar putea aplica şi celorlalţi bugetari, fie ei cadre medicale sau funcţionari publici.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu a precizat ieri că măsura se va aplica în două etape. La 1 martie, profesorii vor primi o treime din surplusul salarial, iar la 1 septembrie, restul de două treimi. Profesorii din învăţământul preuniversitar, care încasează în prezent 630 lei, vor beneficia de creşterea de 28%, iar cadrele didactice ale căror venituri sunt mai mari vor primi creşteri mai reduse, cea mai mică fiind de 3%. Premierul a dat asigurări că o astfel de creştere nu va afecta negativ economia şi nu va modifica procentul din produsul intern brut (PIB) alocat Educaţiei.

Potrivit guvernului, propunerea de creştere diferenţiată a salariilor s-ar putea aplica şi celorlalţi bugetari, fie ei cadre medicale sau funcţionari publici. „Sistemul de alocare a unui procent constant a lăsat salariile mici la un nivel scăzut“, a explicat Tăriceanu.   Premierul a făcut apel la sindicate să sprijine această ordonanţă de urgenţă deoarece este singura creştere pe care o poate suporta bugetul în momentul de faţă. „Valoarea investiţiilor va rămâne neafectată. Este cea mai potrivită majorare salarială pe care o poate suporta bugetul“, a explicat premierul. Senatorii au resuscitat majorările

Senatul a respins ieri ordonanţa de urgenţă prin care guvernul a amânat, pentru 1 aprilie 2009, majorările salariale de 50% acordate profesorilor. Decizia finală va aparţine Camerei Deputa- ţilor. Totodată, Curtea Constituţională urmează să se pronunţe astăzi asupra legalităţii ordonanţei de urgenţă, la solicitarea Avocatului Poporului.

După decizia de ieri a Senatului, profesorii pot spera din nou că vor obţine mult-râvnitele majorări salariale, înainte de alegerile parlamentare. Asta după ce, după o oră de polemici de campanie în faţa camerelor de luat vederi, senatorii PSD, PDL şi PRM au reuşit să respingă ordonanţa de urgenţă, cu 79 de voturi „pentru“, 13 „împotrivă“ şi 2 „abţineri“.

Chiar dacă au fost prezenţi în sală, senatorii UDMR nu au participat la vot. Dacă ordonanţa va primi girul Curţii Constituţionale, PSD-iştii vor să forţeze organizarea unei şedinţe a Camerei Deputaţilor, care să respingă definitiv ordonanţa. Dacă actul normativ va fi găsit drept neconstituţ ional, parlamentarii nu vor mai avea ocazia să-şi exprime opţiunea politică prin vot.

Încă din cursul dimineţii de ieri, Comisiile reunite de învăţământ şi muncă au redactat un raport de respingere a ordonanţei de amânare a salariilor. În acest cadru, disputa dintre reprezentanţii PSD şi PNL a fost presărată cu replici foarte dure. Senatorul PSD Alexandru Athanasiu l-a catalogat pe ministrul finanţelor, Varujan Vosganian, ca fiind „jalnic“.   Vosganian propusese ca „aceia care sunt profesori universitari să se abţină de la vot, fiindcă se găsesc în conflict de interese“. Propunerea sa a fost dezaprobată la unison de colegi, în frunte cu Athanasiu, care i-a replicat: „Aţi fost jalnic, astăzi!“.

Polemicile de campanie au continuat şi în plenul Senatului, unde liberalii au încercat să blocheze ordonanţa, invocând chestiuni procedurale. De cealaltă parte a baricadei, PSD-iştii şi PDL-iştii au solicitat, în mai multe rânduri, demisia guvernului, pe motiv că „a încălcat principiul separării puterilor în stat“.

REACŢIE Sindicatele refuză oferta lui Tăriceanu Sindicaliştii din Educaţie consideră propunerea premierului drept o „ghiduşie“ şi nu renunţă la greve. „Nu am cum să aleg între o lege votată de parlament şi o ghiduşie a premierului“, a declarat Marius Nistor, liderul Federaţiei „Spiru Haret“. În consens, liderul FSLI, Aurel Cornea, consideră propunerea guvernului o „diversiune ordinară“. „Procentul de 28% aplicat la salariul unui debutant ar putea trece peste salariul unui profesor de gradul I cu 20 de ani vechime. E o ordonanţă dată în disperare de cauză“, a spus Cornea. Ministrul muncii, Mariana Câmpeanu, spune că hotărârea guvernului vine să sprijine acordul privind legea unică de salarizare a bugetarilor, dar că se aşteaptă ca sindicaliştii din învăţământ să protesteze. Marius Petcu, preşedintele CNSLR „Frăţia“, crede că şi ceilalţi bugetari se vor întoarce la vechiul procent de 50%.

Ne puteți urmări și pe Google News