Guvernul are pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, 20 decembrie 2017, un proiect de hotărâre privind aprobarea modelului steagului comunei Jegălia din judeţul Călăraşi.
Guvernul va aproba proiectul de act normativ care a fost publicat şi pus în dezbatere publică în data de 19.09.2017 pe siteul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene.
Guvernul precizează că, în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (4) din Legea nr. 141/2015 privind arborarea şi folosirea de către unităţile administrativ-teritoriale a steagurilor proprii, „Pe steagurile unităţilor administrativ-teritoriale pot fi reproduse şi stemele unităţilor administrativ-teritoriale, aprobate conform legii, precum şi denumirile acestora în formatul comună/oraş/municipiu, după caz, judeţul şi România.”
Considerată drept adevărata imagine a unei comunităţi urbane, stema este blazonul şi cartea de vizită a oamenilor ce convieţuiesc pe meleagurile respective și simbolizează într-o formă concentrată, tradiţiile istorice, precum şi realităţile economice şi social-culturale locale, specifice fiecărei unităţi administrativ-teritoriale, se arată în Nota de Fundamentare a HG.
Stema comunei Jegălia, judeţul Călărași, a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 556/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 511 din 14 august 2013.
Întrucât legea permite posibilitatea arborării și folosirii, pe teritoriul unităţii administrativ – teritoriale, alături de steagul României, al Uniunii Europene și al județului după caz, a unui steag unic şi reprezentativ, este necesară aprobarea proiectului modelului de steag al comunei Jegălia. Forma şi dimensiunile steagului comunei Jegălia sunt cele stabilite în condiţiile legii, pentru drapelul României. Proiectul de model de steag însoţit de un memoriu justificativ a fost avizat favorabil de Comisia Naţională de Heraldică, Genealogie şi Sigilografie a Academiei Române prin adresa nr. 22/1.08.2017, se mai menţionează în Nota de Fundamentare.
Descrierea steagului comunei Jegălia
Modelul steagului comunei Jegălia este format dintr-o pânză dreptunghiulară cu proporția între lățimea și lungimea steagului de 2/3, format din trei fâșii dispuse orizontal în următoarea succesiune a culorilor: albastru, alb, verde.
În partea de sus pe fâșia de culoare albastră este inscripționat statutul localității „Comuna Jegălia”, cu litere albe, iar jos pe fâșia de culoare verde „Județul Călărași”, tot cu litere albe.În centru steagului, pe fâșia de culoare albă este imprimată stema localității. Steagul se fixează pe hampă în partea stângă, pe lățime.
Semnificațiile elementelor și ale culorilor steagului
Descrierea stemei
Stema comunei Jegălia, potrivit anexei nr. 1.3, se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, tăiat şi despicat în şef.
În partea superioară, în dreapta, în câmp argintiu, se află o salcie verde dezrădăcinată. În partea superioară, în stânga, în câmp verde, se află un ştiulete de porumb şi un spic de grâu, care se întretaie în partea de jos, având între ele o floarea-soarelui aşezată în pal, totul de aur.
În vârful scutului, în câmp albastru, se află un brâu undat, având deasupra un peşte ondulat, poziţionat în pal, totul de argint. Scutul este timbrat de o coroană murală de argint cu un turn crenelat.
Semnificaţiile elementelor însumate
Salcia şi peştele reprezintă bogăţia silvică şi piscicolă a zonei.
Ştiuletele de porumb, spicul de grâu şi floarea-soarelui simbolizează ocupaţia de bază a locuitorilor, agricultura, iar cele 3 plante erbacee indică numărul satelor componente ale comunei.
Brâul undat evocă hidrografia localităţii.
Coroana murală cu un turn crenelat semnifică faptul că localitatea are rangul de comună.
Culoarea albă – transmite puritate, curățenie și neutralitate.
Culoarea albastră (sau azur)- reprezintă apa, dar și aerul, cel mai nobil element după foc și simbolizează blândețea, frumusețea, noblețea și buna credință.
Culoarea verde – simbolizează onoare, rațiune, tinerețe, prospețime, regenerare, libertate și sănătate.