Guvernul din umbră al PDL a preferat să nu iasă la lumină

Guvernul din umbră al PDL a preferat să nu iasă la lumină

S-au bătut să facă parte din el, dar nu şi să se facă remarcaţi după aceea. O parte dintre miniştri guvernului alternativă al PDL au preferat să rămână anonimi.

În toamna anului trecut, după îndelungi discuţii, PDL reuşea să anunţe guvernul alternativă. În culise chiar s-a dat o bătălie pentru ocuparea fotoliilor de miniştri din umbră. Apoi, cu unele excepţii, în umbră au rămas.

Menirea membrilor cabinetului din umbră este de a monitoriza activitatea membrilor guvernului şi de a taxa erorile acestora.

Radu Carp este ministrul de Externe al guvernului alternativă, dar vocea sa nu a fost auzită, deşi ar fi avut ocazia să se pronunţe pe evenimentele recente din Ucraina. Ministerul Apărării este condus de Marinică Dincă, senator de Dolj, care a făcut doar figuraţie în acest guvern. Nici el, nici Sorin Moldovan, care e ministrul Tineretului, nu şi-au făcut cunoscute poziţiile. Ministerul Sănătăţii este condus de Dragoş Şerban, despre care, în glumă, colegii săi din partid spun că nici ei nu au auzit.

„Am participat la conferinţe”

„Acum, cred că nici jumătate dintre cei care vroiau la început să facă parte din acest guvern nu ar mai vrea”, a declarat Lucian Bode, ministrul din umbră al Energiei. Acesta a organizat recent, alături de ISP, dezbaterea „Energie pentru energia României”, la care au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Puterii.

Alin Tişe, ministrul din umbră al Internelor, vine cu explicaţia că miniştrii PDL au vizibilitate în conformitate cu procentele. „Facem opoziţie la procentul de 16% pe care îl avem”, a spus Tişe pentru EVZ. El a subliniat că sesizările depuse de PDL la Curtea Constituţională, inclusiv cea pe descentralizare, au fost redactate de el.

La rândul său, ministrul din umbră al Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, a spus că a iniţiat o serie de proiecte legislative, a cerut eliminarea impozitului pe venitul agricol şi reducerea TVA la alimente. Ialomiţianu a precizat că a cerut renunţarea la majorarea accizei la combustibil. „Am participat la emisiuni, am dat comunicate de presă, am participat la conferinţe, am taxat derapajele guvernului”, a spus Ialomiţianu.

Din cei 16 miniştri conduşi de Cătălin Predoiu, activi sunt Alin Tişe (Interne), Monica Macovei (Justiţie), Lucian Bode (Energie), Andreea Paul (Economie) şi Gheorghe Ialomiţianu (Finanţe).

Moţiuni fără succes

Întrebat dacă, în calitate de premier din umbră, este mulţumit de activitatea guvernului său, Cătălin Predoiu ne-a spus că este la o întâlnire electorală şi nu are timp de „poveşti din astea”. Apoi, a precizat că toate documentele asumate de PDL sunt făcute de Cabinetul său. Inclusiv moţiunile. Cea de cenzură aşteaptă în sertar să fie semnată şi de alţi parlamentari, pentru că PDL nu are suficienţi şi nici nu a reuşit să-şi găsească aliaţi.

Cât despre moţiunile simple, multe au fost întoarse din drum din motive procedurale. Cel mai jenant exemplu a fost moţiunea prin care au atacat Bugetul, deşi aceasta nici nu ajunsese în Parlament. La moţiunea simplă pe descentralizare au rămas fără semnături, după ce parlamentarii de la PP-DD şi leau retras pe ale lor.