Ultimă oră despre greva profesorilor. Premierul Ciucă și ministru Educației au venit cu detalii

Ultimă oră despre greva profesorilor. Premierul Ciucă și ministru Educației au venit cu detalii Sursa foto: Arhiva EVZ

Premierul Nicolae Ciucă a solicitat cadrelor didactice să renunțe la grevă, spunând că memorandumul pe care îl propune Guvernul ar reprezenta o garanție suficientă că cerințele lor vor fi îndeplinite. Ministrul Deca spune că elevilor și se vor încheia mediile cu doar două note la fiecare materie.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, la începutul ședinței de joi, 8 iunie, că memorandumul pe care îl propune guvernul ar conține toate garanțiile cerute de profesorii aflați în grevă. Documentul propus de guvern conține o serie de principii generale menite să îmbunătăţească statutul personalului din sistemul de învăţământ.

„Am căutat să dăm încredere că Educația și Sănătatea sunt priorități pentru coaliția de guvernare și pentru programul de guvernare. Tot ce am discutat și ne-am asumat cu liderii de sindicat a fost concretizat într-o serie de documente care au reglementat atât solicitările salariale cât și pe cele care vizaeză investițiile în educație, în îmbunătățirea infrastructurii din educație și în procesul tehnic de derulare a educației. Am elaborat OUG în ședința de guvern anterioară”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a recunoscut că există o lipsă de încredere a profesorilor în reprezentanții partidelor aflate la guvernare, însă susține că el și colegii săi sunt parteneri onești de dialog. De aceea, a precizat, i-a cooptat, la discuții cu profesorii aflați în grevă și pe Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților, dar și pe ceilalți miniștri.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Am convenit că există în continuare solicitări care trebuie îndeplinite, menite să dea încredere celor care lucrează în educație că aceste măsuri vor fi concretizate. Am înțeles că există o suspiciune  în legătură cu acest lucru, dar au avut un partener onest în rezolvarea problemelor. împreună cu președintele Camerei Deputaților și cu miniștrii de linie am adoptat aceste măsuri și vom continua să le susținem și să le materializăm în documentele pe care le-au solicitat reprezentanții lucrătorilor din Educație”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Profesorii cer ordonanță de urgență

Premierul și-a exprimat speranța că după adoptarea memorandumului propus, profesorii vor renunța la grevă și se vor întoarce la catedră.

„Pentru a oferi garanții suplimentare vom aproba un memorandum în cadrul unei declarații pe care îl vom publica în Monitorul Oficial... Nu este vorba doar despre relația dintre membrii sindicatelor și guvern ci de impactul acestor decizii asupra a milioane de copii și părinți și asupra a sute de mii de copii care urmează să susțină evaluarea națională și bacalaureatul. Sunt convins că dascălii înțeleg apelul la încredere și rațiune pe care îl fac de la masa guvernului pentru a înceta această grevă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Deși guvernul insistă că memorandumul pe care îl propune oferă garanții suficiente că revendicările profesorilor, ca salariul debutanților să pornească de la salariul mediu brut pe economie, în viitoarea lege a salarizării. Greviștii consideră că nu este suficient. Potrivit acestora, doar o ordonanță de urgnță ar rezolva problema garanțiilor. Aceasta deoarece, după cum a declarat Augustin Zegrean, fost judecător al Curții Constituționale, un memorandum este doar o promisiune fără putere juridică.

„Pe memorandum se folosește un limbajul diplomatic și presupune niște enunțuri ale unor probleme care se vor negocia ulterior, în viitor. Din câte am văzut eu, în acest memorandum, Guvernul își asumă niște promisiuni, face niște promisiuni. Mai bine îi spuneau «promisiune» și îl publicau așa, că tot aia era.... Sunt și acte care se publică în Monitorul Oficial, care nu sunt neapărat acte normative. Depinde în care partea a Monitorului Oficial s epublică. Monitorul oficial are 4 părți, depinde unde-l publică. Dar, oricum nu-i dă mai multă credibilitate”, a declarat Augustin Zegrean.

Diferența dintre memorandum și ordonanță de urgență

Fostul judecător constituțional a mai spus că memorandumul nu angajează răspunderea guvernului în nici un fel față de profesori. El a dat ca exemplu legile din trecut prin care cadrelor didactice li s-au majorat salariile, dar care nu au fost puse în aplicare. În cazurile respective, însă, profesorii au avut posibilitatea să-și ceară drepturile în justiție, dat fiind că era vorba despre o lege ce trebuia aplicată. Prin memorandum, procesele nu vor mai fi posibile, în cazul în care guvernanții nu-și vor respecta angajamentele. De aici, a precizat Augustin Zegrean și lipsa de încredere în politicieni.

„Profesorii au motive să sufle și iaurt, pentru că, în 2008, li s-a mărit salariul cu 50 % și nu li s-a dat. Prin lege li s-a mărit atunci. Au urmat mii de procese (…). În baza acestui memorandum, profesorii nici nu vor putea să dea în judecată Guvernul dacă nu-și îndeplinește obligațiile. (…) Este mai mult o promisiune decât o obligație. Vedeți că nici nu semnează ceilalți. Memorandumul trebuie semnat de cel puțin două părți”, a subliniat Augusti Zegrean, conform B1 TV.

El a mai spus că Guvernul știe acest lucru și de aceea refuză să dea o ordonanță care să-l angajeze juridic. Pe de altă parte, în opinia sa, profesorii nu se vor mai lăsa păcăliți și nu vor renunța până nu vor primi ceea ce au cerut.

„Dacă legea nu îl angajează, îl angajează un memorandum? Sunt atâtea legi în România care nu s-au aplicat niciodată. (…) Nu cred că profesorii, de data aceasta, vor mai putea fi păcăliți. (…) Guvernul nu-și asumă riscul să dea o ordonanță, pentru că se teme că, dacă nu respectă, o să fie dat din nou în judecată”, a concluzionat fostul magistrat constituțional.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu \ EEC

Mediile școlare vor fi încheiate cu doar două note

În ședința de guvern, ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat că va modifica Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ din Preuniversitar. Modificările vor permite ca mediile să fie încheiate și cu mai puține note.

„Pe lângă măsurile concrete luate deja prin cele două OUG din ultimele două săptămâni, precum și prin declarația cu anexă memorandum de astăzi, noi am continuat discuțiile pe contractul colectiv de muncă și așa cum s-a văzut în comunicatul federațiilor sindicale sunt o serie de măsuri menite să sprijine pe viitor întreg personalul din învățământ. De asemenea, noi de la începutul săptămânii, am organizat întâlniri cu inspectorii școlari de la nivel județean, care la rândul lor organizează întâlniri cu directorii școlilor pentru a organiza un program de recuperare în așa fel încât cadrele didactice și personalul care revin în unitățile de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care au fost în mișcarea aceasta de protest”, a declarat Ligia Deca.

Potrivit spuselor sale, există toate premisele ca orele pierdute să se recupereze până la finalul anului școlar, dacă profesorii vor reveni la ore. Ligia Deca a mai spus că vor fi modificate regulamentele pentru ca situația școlară să fie încheiată cu mai puține note.

„Există toate premisele și toată disponibilitatea de a recupera până la finele anului școlar. Toată lumea își dorește să se reia activitatea. (...) Am modificat ROFUIP în așa încât să se poată închide situația școlară de către cadrele didactice, subliniez, cu mai puține note”, a mai spus Ligia Deca.