Armistiţiu între Ucraina şi Rusia în Crimeea până pe 21 martie

Armistiţiu între Ucraina şi Rusia în Crimeea până pe 21 martie

Ministerele Apărării ale Ucrainei şi Rusiei au căzut de acord asupra unui armistiţiu în Crimeea până la 21 martie, a anunţat ministrul apărării ucrainean Igor Teniuh, citat de Reuters.

"S-a ajuns la un acord cu Flota Rusă a Mării Negre şi cu Ministerul rus al Apărării cu privire la un armistiţiu în Crimeea până la 21 martie", a anunţat Teniuh, la Kiev.

"Nicio măsură nu va fi luată împotriva instalaţiilor noastre militare în această perioadă. Drept urmare, unităţile noastre militare efectuează operaţiuni de aprovizionare", a adăugat el, neprecizând ce se va întâmpla după 21 martie.

Ca urmare a armistitiului, trupele ucrainene vor rămâne în interiorul bazelor militare, iar trupele ruse nu vor încerca sî preia controlul asupra acestor baze. Guvernul de la Kiev: Rusia a mobilizat 22.000 de soldați în Crimeea Rusia continuă să-şi sporească efectivele militare din Crimeea, numărul soldaţilor ruşi din peninsulă ajungând la 22.000, a mai declarat Teniuh. În conformitate cu acordurile privind staţionarea în Crimeea a flotei Rusiei la Marea Neagră, Moscova avea stabilită pentru 2014 o limită de 12.500 de militari pentru această peninsulă ucraineană, a spus Teniuh, într-un interviu pentru agenţia de ştiri Interfax, preluată de Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

“Din păcate, într-o perioadă foarte scurtă de timp, acest număr de 12.500 a crescut la 22.000. Este o încălcare grosolană a acordurilor bilaterale şi reprezintă dovada că Rusia şi-a adus ilegal trupele pe teritoriul Crimeii", a declarat el.

Cifra era vineri de 18.400 de militari, a precizat Teniuh. “Asistăm la creşterea numărului militarilor ruşi în Crimeea şi, prin urmare, forţele armate ucrainene iau măsurile corespunzătoare de-a lungul frontierei sudice", a mai subliniat el.