Guvernul dă vești proaste elevilor și studenților. Măsura adoptată vizează veniturile tinerilor

Sursa foto: Arhiva EVZ

Modificările Codului Fiscal au adus nemulțumiri în rândul elevilor și studenților, în special după apariția OG 16/2022. Mai exact, ei nu mai sunt scutiți de CASS dacă obțin venituri sub nivelul salariului minim brut pe țară.

Guvernul a decis ca elevii și studenții care au venituri nu vor mai fi exceptați de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Înaintea modificărilor, aceștia datorau CASS doar dacă veniturile lor depășeau valoarea salariului de bază minim brut, dar potrivit modificărilor, nu se mai ține cont de nivelul veniturilor obținute.

OG 16/2020 vine cu o serie de noutăți în ceea ce privește persoanele fizice care sunt scutite de la plata CASS. Cu toate acestea, rămâne valabilă regula prin care soldații, gradații profesioniști, copii până la 18 ani, tinerii de la 18 ani până la 26 de ani și studenții-doctoranzi care desfășoară activități didactice sunt scutiți de plata CASS, atâta timp cât nu au venituri.

Prin Ordonanța votată recent de Guvernul României se elimină pragul existent anterior pentru scutirea de la plata CASS în cazul celor amintiți mai sus, în situația în care obțin venituri din salarii

Înaintea modificării Codului Fiscal, cei amintiți erau scutiți de contribuție chiar dacă obțineau venituri care să se încadreze în limita salariului minim brut pe țară.

De asemenea, noile modificări se vor aplica și tinerilor cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemele de protecție a copilului.

Noutățile se aplică, în cazul elevilor și studenților ce obțin venituri din salarii, din activități independente sau din agricultură, din 18 iulie 2022, scrie avocatnet.ro.

Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a declarat în urmă cu câteva zile că o parte dintre măsurile adoptate vineri de Guvern, prin care a fost modificat Codul fiscal, vor intra în vigoare de la 1 august, iar altele de la 1 ianuarie 2023.

De asemenea, Ordonanțe de modificare a Codului Fiscal conține și propunerile mediului de afaceri, fiind făcute mai multe ajustări. Nicolae Ciucă a declarat, vineri, că la elaborarea ordonanței de modificare a Codului Fiscal au contribuit și sindicatele și patronatele.