Noua coaliție are planuri mari, asta dacă va trece joi de votul Parlamentului. Conform noului program de guvernare, pe lângă numeroase majorări în ceea ce privește pensia sau salariile, angajatorii vor fi limitați în ceea ce privește acordarea salariului minim pe economie.
Guvernul PSD-PNL-UDMR condus pentru un an jumătate de Nicolae Ciucă, va cere joi votul de investitură în Parlament. După multe negocieri, ei au pus la punct un program de guvernare care pare să aducă multe beneficii românilor. Unul dintre ele este limitarea duratei de aplicare a salariului minim. Angajatorul va trebui să crească remunerația angajatului la maxim 24 de luni, potrivit programului de guvernare depus marți în Parlament.
„Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim”, prevede programul de guvernare.
Viitorul Guvern nu a făcut modificări în ceea ce privește creșterea salariului minim pe economie de la 1 ianuarie 2022. Așa cum a promis și Guvernul Cîțu, din prima zi a noului an, salariului minim brut va ajunge la valoarea de 2.550 de lei.
Alte măsuri asumate de viitoarea guvernare:
- Instituirea unei sume de 1000 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează un tânăr cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât tânărul este angajat până la împlinirea vârstei de 25 ani. Suma se multiplică cu numărul tinerilor angajați.
- Instituirea unei sume de 750 lei/lună deductibilă din valoarea impozitelor și taxelor datorate către stat pentru toți agenții economici care angajează persoane cu vârsta cuprinsă între 55-65 ani. Această sumă este deductibilă pe toată perioada cât persoana este angajată până la împlinirea vârstei de 65 ani. Suma se multiplică cu numărul persoanelor angajate.
- Mărirea punctului de pensie la 1.586 lei și creșterea indemnizației sociale minime de la 800 lei la 1000 lei, de la 1 ianuarie 202 Susținerea pensionarilor cu venituri reduse pentru a depăși perioada de iarnă a anului 2022.
- Creșterea salariului minim brut la valoarea de 2.550 lei de la 1 ianuarie 2022. Limitarea duratei de aplicare a salariului minim pentru o persoană la maxim 24 de luni, timp în care angajatorul va beneficia de sprijin din partea statului pentru calificarea angajatului salarizat la nivelul salariului minim.
- Modificarea Codului Fiscal în sensul eliminării facilității de exceptare de la plata constribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care au calitatea de pensionari, pentru veniturile din pensii care depășesc 4.000 de lei.
- Pensii private: Creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024; Flexibilizarea și dezvoltarea legislației privind pensiile facultative, prin adaptarea profilului de risc la parametrii persoanei în cauză (vârstă, obiectiv), a criteriilor de deductibilitate a cheltuielilor angajatorilor care contribuie la pensiile facultative și crearea de noi produse de acest tip.
- Alocațiile pentru copiii cu vârste între 0-2 ani vor crește la 600 de lei;
- Alocația pentru copiii de peste 2 ani va creşte la 243 de lei;
- Acordarea, în mod extraordinar, a celei de-a 13-a indemnizații persoanelor cu dizabilități. Indemnizația compensatorie se acordă o singură dată, în luna ianuarie 2022.