În ultima ședință din acest an a Guvernului Dacian Cioloș a fost adoptată o nouă ordonanță privind afacerea ”Cumințenia Pământului”. Nici nu mai contează a câta hotărâre este din această serie, ordonanțe adoptate, trimise la Parlament sau aruncate la gunoi înainte de a ajunge la Monitorul Oficial. În acest nou act normativ, Guvernul dispune returnarea banilor strânși prin subscripție publică în cadrul campaniei ”Brâncuși e al tău”.
Banii se returnează la cerere, solicitările fiind așteptate până pe 30 iunie. Sumele donate vor fi returnate până pe 31 decembrie 2017.
Legiferare paralelă
De ce a simțit ministrul Culturii Corina Șuteu nevoia să inițieze un asemenea act? Întrebarea este legitimă, pentru că la Camera Deputaților (cameră decizională) este o lege prin care ar trebui validată Ordonanța 10/2016. Este vorba de prima ordonanță din seria ”Cumințenia Pământului”, publicat[ ]n MO la 6 aprilie, cea prin care se stabilește cererea de fonduri de la populație. Adoptată tacit la Senat, legea acestei ordonanțe a suferit amendamente (inclusiv unul care obligă Guvernul la plata a 11 milioane de euro, indiferent cât s-a strâns de la donatori). Vă reamintesc că, în martie, ministrul Culturii Vlad Alexandrescu a decis achiziționarea statuii, 5 milioane de euro fiind oferite de la buget, restul de 6 urmând să fie strânse de la donatori.
La această lege de adoptare a Ordonanței 10/2016, Guvernul a trimis amendamente pe 11 noiembrie, prin care propune exact returnarea banilor până pe 31 decembrie 2017.
Este clar un caz de legiferare paralelă, adică un proiect de lege aflat la camera decizională este dublat de o OUG care are prevederi identice. Lucru nepermis.
Oalele sparte
Și atunci de ce s-a adoptat, touși, în ședința din 29 decembrie?
Explicația e simplă. Semnalele date de noua majoritate sunt că legea achiziției ”Cumințeniei Pământului” va fi picată în Cameră. Când va fi respinsă, vor cădea toate amendamentele, inclusiv cel privind darea banilor înapoi către donatori. Normal era ca Guvernul să aștepte picarea legii și abia apoi să emită o OUG privind returnarea fondurilor devenite inutile.
Pe de altă parte, Guvernul Cioloș înțelege că nicidecum nu va fi o prioritate a noului executiv să repare oalele sparte de tehnocrați, fiind greu de crezut că se va reglementa situația fondurilor campaniei ”Brâncuși e al tău”, doar așa, ca să nu târâie tehnocrații o bilă de oțel după ei. Așa că a preferat legiferarea dublă ca să se asigure că măcar donatorii nu rămân cu buzele umflate.