Evenimentul Zilei > Actualitate > Ungureanu vrea ca Parlamentul să îşi asume politic Strategia Anticorupţie pe următorii ani
Ungureanu vrea ca Parlamentul să îşi asume politic Strategia Anticorupţie pe următorii ani

Ungureanu vrea ca Parlamentul să îşi asume politic Strategia Anticorupţie pe următorii ani

Executivul a adoptat Strategia Naţională Anticorupţie 2012-2015. Actul prevede, printre altele, simplificarea procedurii de ridicare a imunității parlamentare.

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu va propune în coaliţie redactarea unei Declaraţii politice privind aplicarea Strategiei Naţionale Anticorupţie 2012-2015, Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, la finalul şedinţei de marţi a Guvernului, că Parlamentul ar trebui să îşi asume această strategie, din punct de vedere politic.
„În cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, recomandarea a fost ca nu numai Guvernul, ci şi Parlamentul să îşi asume aceste obiective. De aceea, la nivelul coaliţiei, Guvernul va ridica, prin intermediul primului-ministru, problema adoptării unei Declaraţii politice de către Parlament, prin care acesta să îşi asume în mod formal obiectivele strategiei şi să le implementeze", a spus Predoiu.
El a arătat că strategia are ca obiectiv şi simplificarea procedurilor de ridicare a imunităţii, dar că aceasta va fi stabilită prin regulamentele proprii ale Parlamentului.
"Aceasta incumbă Parlamentului şi sunt convins că, subsecvent acestei declaraţii, Parlamentul va trece şi la simplificarea acestora prin regulamentele proprii. Strategia prevede acest obiect în portofoliul Parlamentului", a precizat ministrul.
Ministrul Justiţiei a arătat anterior că va propune Guvernului adoptarea unui document strategic privind combaterea corupţiei la nivel naţional, care va pune accent, pe de-o parte, pe integrarea eforturilor şi pe corelarea politicilor între instituţii şi, pe de altă parte, pe prevenire.
El a arătat că este foarte importantă prevenirea faptelor de corupţie, nu numai combaterea lor, întrucât orice caz de aces fel chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării. Potrivit ministrului, documentul a fost elaborat cu sprijinul unui colectiv de experţi în combaterea problemelor de corupţie şi vizează crearea unor politici corelate la nivelul instituţiilor publice care să prevină şi să combată fenomenul de corupţie.
Ungureanu: „România va putea oferi în vară „toate argumentele tehnice” pentru a regândi MCV”
Primul-ministru Mihai-Răzvan Ungureanu şi-a exprimat convingerea, săptămâna trecută, la Bruxelles, că România va putea oferi în vară „toate argumentele tehnice” pentru a regândi Mecanismul de Cooperare şi Verificare din domeniul justiţiei ‘pe cu totul alte coordonate”.
Ungureanu a reiterat, la întâlnirea cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, „angajamentul clar al acestui guvern de a continua cu seriozitate reformele în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei, pentru a consolida istoricul pozitiv dat de rezultatele concrete”.
„Evoluţiile semnificative, progresele solide ale României în domeniul reformei justiţiei şi al combaterii corupţiei sunt condiţionalităţi pe care se fundamentează MCV. Credem că în vară, în iulie, vom putea oferi toate argumentele tehnice pentru a regândi MCV pe cu totul alte coordonate”, a subliniat Ungureanu.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, astăzi, că este foarte importantă prevenirea faptelor de corupţie, nu numai combaterea lor, întrucât orice caz de aces fel chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării.
„Voi propune Guvernului adoptarea unui document strategic privind combaterea corupţiei la nivel naţional care a fost lansat în dezbatere publică în urmă cu mai multe luni”, a declarat Cătălin Predoiu.
Predoiu: „Fenomenul corupției afectează în mod direct nivelul de trai”
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi că fenomenul corupţiei afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor, deoarece, oriunde există corupţie, concurenţa în afaceri este distorsionată.
„Fenomenul corupţiei afectează în mod direct nivelul de trai al cetăţenilor, pentru că afectează mediul de afaceri care vrea să funcţioneze pe principiul de concurenţă loială şi al calităţii. Oriunde avem corupţie, concurenţa în afaceri este distorsionată şi cel care suferă în final este consumatorul, cetăţeanul. Nu mai vorbesc de interesele particulare ale României, cum ar fi cel de atragere a fondurilor europene, care implică un grad de integritate în instituţiile publice care să asigure pe de o parte celeritatea acestor proceduri şi pe de altă parte faptul că banii vor merge acolo unde trebuie din perspectiva reglementărilor”, a afirmat Predoiu, la deschiderea oficială a conferinţei regionale privind reforma în Justiţie.
El a subliniat că cel mai important lucru este ca autorităţile să le ofere cetăţenilor români o societate în care să-şi poată desfăşura talentele şi să-şi urmărească interesele în acord cu regula de drept.
Cătălin Predoiu a adăugat că rapoartele de ţară ale CE subliniază în mod constant faptul că România a menţinut politicile anticorupţie la un nivel satisfăcător şi a menţinut stabilitatea acestor instituţii astfel încât ele să-şi poată atinge scopul. Potrivit ministrului, eurobarometrul din februarie ne arată că 96% din cetăţenii români sunt total de acord că problema corupţiei este una gravă pentru ţara lor, iar acest lucru demonstrează printre altele că avem de a face cu o problemă culturală.
Predoiu a admis că atunci când vorbeşte de legi nu poate să nu se gândească la cine le scrie şi cine le adoptă. „Este foarte important să prevenim cazurile de corupţie, nu numai să le combatem. Orice caz de corupţie, chiar dacă este descoperit, investigat şi în final condamnat de justiţie reflectă de fapt un eşec al funcţionării instituţiilor publice. Or, funcţionarea acestora trebuie să se facă pe criteriul de integritate, nu numai de eficienţă, pentru că altfel nu putem vorbi de o bună guvernare”, a mai explicat Predoiu.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News