Pe lista actelor normative care urmau să fie discutate în ședința de Guvern de azi nu era trecută și hotărârea privind aprobarea memorandumului cu Rompetrol. Surse guvernamentale au confirmat pentru EVZ că acesta a fost discutat și aprobat.

Ulterior, biroul de presă al Guvernului a confirmat informațiile publicate de EVZ.
"Guvernul a aprobat Hotărârea prin care se sting, pe cale amiabilă şi reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instanţelor de judecată dintre Ministerul Finanţelor Publice şi The Rompetrol Group N.V. De asemenea, The Rompetrol Group N.V. se angajează ferm să achiziţioneze un număr de acţiuni emise de Societatea "Rompetrol Rafinare" S.A. Constanţa, reprezentând 26,6959 % din capitalul social în schimbul a 200 milioane dolari SUA şi obligaţia corelativă a părţii române de a oferi spre vânzare aceste acţiuni.Totodată se reglementează principiile referitoare la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unui fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul The Rompetrol Group N.V. va fi de 150 milioane dolari SUA şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%", se precizează într-un comunicat remis de secretariatul Guvernului.

În documentul citat se arată că "există obligaţia statului român de a păstra pe o perioadă de 3 ani o participaţie nediluată de 18% din capitalul social al Societăţii "Rompetrol Rafinare" S.A. Constanţa, respectiv diferenţa dintre întreg pachetul de acţiuni deţinut de statul român şi pachetul de 26,6959 % din capitalul social care urmează să facă obiectul unei proceduri de privatizare la care să participe The Rompetrol Group N.V.".

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că proiectul de hotărâre privind Memorandumul cu Rompetrol va fi discutat spre aprobare în şedinţa de guvern, în baza deciziei CCR în acest caz,s crie Agerpres.

"Ca să nu fie vreo speculaţie până terminăm şedinţa de guvern, avem proiectul Hotărârii de Guvern privind Memorandumul cu Rompetrolul. Este finalizată conform observaţiilor de la Finanţe şi de la Justiţie în baza Curţii Constituţionale, care a spus că e bine să facem acest lucru, dar să-l facem într-un anumit fel şi respectăm ce a spus Curtea Constituţională", a afirmat premierul.

Te-ar putea interesa și: