Deputatul PSD Mircea Drăghici, trezorierul partidului, a trimis o interpelare către Ministerul Economiei, la mijlocul lunii aprilie, în care cerea date cu privire la FSDI şi măsura în care fondurile vor fi distribuite şi către obiective din judeţul Argeş, anunță News.ro.

Ministerul Economiei răspunde, în luna mai, făcând o trecere în revistă a obiectivelor acestui Fond şi a stadiului de implementare, repetând argumentele folosite chiar de Mircea Drăghici în interpelare.

Deputatul a menţionat nevoia acestui Fond, care, potrivit programului de guvernare, „va avea scopul de a contribui la statutul de piaţă emergentă prin stimularea lichidităţilor pe Bursa de Valori Bucureşti şi prin ridicarea nivelului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile".

Ministerul Economiei îi răspunde deputatului că FDSI „va contribui atât la eforturile României de obţinere a statutului de piaţă emergentă pentru piaţa autohtonă de capital prin creşterea lichidităţii pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi la creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene nerambursabile".

În final, Ministerul Economiei se referă şi la calendarul de înfiinţare, dând un răspuns vag, în care trimite la priorităţile programului de guvernare şi reia descrierea FDSI, deşi acest subiect nu făcuse obiectul interpelării deputatului PSD.

„În ceea ce priveşte calendarul estimativ al înfiinţării FSDI, acesta va urmări orientările Programului de Guvernare 2017-2020 şi reprezintă o abordare managerială a Guvernului orientată spre creşterea performanţei şi utilizarea eficientă a activelor deţinute de stat, fiind centralizator de expertiză, instrument de capitalizare a companiilor de stat, dar şi de finanţare a proiectelor de ţară, aducând un efect de multiplicare în economie, prin atragerea de capital din diverse surse publice şi private. FSDI va fi un partener de încredere atât pentru investitorii instituţionali, precum BERD, BEI, Banca Mondială, cât şi pentru fonduri de investiţii sau alţi investitori privaţi", se precizează în răspuns.

Documentul nu face nicio referire la obiectivele din judeţul Argeş, cu privire la care deputatul Mircea Drăghici a trimis interpelarea.

Într-un interviu acordat News.ro, ministrul Economiei, Mihai Tudose, a spus că proiectul va fi pus în dezbatere publică până pe 15 mai şi va avea şi o capitalizare iniţială în jur de 1,8-1,9 miliarde lei. Pe site-ul Ministerului nu este însă disponibil acest proiect la această dată.

Pe 15 februarie, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, propus de Guvern, a generat „interes uriaş" în mediile financiare internaţionale, din SUA până în Norvegia, urmând să ajute la "reindustrializarea României".

Guvernul a formalizat pe 9 februarie constituirea unui comisii interministeriale formată din reprezentanţi ai Ministerului Economiei, Ministerului de Finanţe, reprezentanţi ai Consiliului Concurenţei şi ai Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) pentru înfiinţarea Fondului, anunţând la vremea respectivă că în cel mult 2 luni va fi definitivat proiectul.