Guvernul a rectificat bugetul sub lupa FMI

La Palatul Victoria a avut loc, astăzi, şedinţa de Guvern cu privire la rectificarea bugetară, recomandată de Fondul Monetar Internaţional (FMI), măsură fără de care România nu va primi împrumutul de 13 miliarde de euro.

Primele care vor fi afectate de reducerile de cheltuieli bugetare sunt ministerele. Singura instituţie care va beneficia de fonduri suplimentare este Ministerul Muncii, care va fi nevoit să asigure plăţile sociale, tot mai multe în contextul crizei economice.

Pe lângă ministere, de noua rectificare bugetară vor fi afectate şi firmele care, prin plata impozitului forfetar, vor aduce la bugetul de stat aproximativ 350 de milioane de euro.

  • Am încheiat şedinta de Guvern de astăzi care a avut pe ordinea de zi două proiecte de acte normative.
  • Am adoptat Ordonanţa de Urgenţă care pune în aplicare acordul de împrumut cu Comisia Europeană şi FMI care are un caracter preventiv, de limitare a efectelor negative ale crizei economice.
  • Înainte de semnarea oficială a acordului de împrumut sunt semnale pozitive: s-a oprit declinul leului şi au fost reduse dobânzile bancare.

Premierul este de părere că aceste efecte pozitive se vor amplifica după semnarea acordului cu Comisia Europeană şi FMI.

În continuare, primul-ministru a acuzat din nou politica iresponsabilă a fostului guvern, pe care îl consideră responsabil de situaţia în care se află acum economia naţională. "Dacă nu ar fi existat politica bugetară a vechiului guvern, nu am fi avut azi nevoie de bani de la FMI", susţine Emil Boc.

Guvenul are ca prioritate sprijinirea mediului de afaceri şi relansarea economiei, a mai spus şeful Guvernului, care a enumerat câteva dintre măsurile pozitive adoptate în ordonanţa de azi.

Una dintre ele este nemodificarea taxelor principale. Astfel, cota unică de impozitare rămâne 16%, valoarea taxei pe valoare adăugată (TVA) rămâne, la rândul ei, neschimbată, 19%, la fel şi contribuţiile la asigurările sociale.

O altă măsură menţinută în urma adoptării OUG de astăzi este şi aceea a alocării a 20% dintre banii bugetului pentru investiţii. În plus, cheltuielile bugetare au fost reduse cu 6,2 miliarde lei, în condiţiile în care veniturile au fost revizuite în scădere cu 18,8 miliarde lei.

Veşti bune pentru pensionari şi pentru bugetarii cu pensii mici

De rectificarea bugetară şi de reducerea cheltuielilor nu vor fi afectaţi pensionarii cu pensii mici şi nici bugetarii care realizează venituri mici.   "Nu vom face concedieri, dar asta nu înseamnă că în agenţiile guvernamentale, cei ce taie frunze la câini vor continua să o facă", a spus Boc făcând astfel referire la speculaţiile că ar urma concedierea a cinci procente din personalul bugetar.

De asemenea a fost anunţată reducerea salariilor de lux şi de îngheţarea salariilor demnitarilor. Citiţi şi: Criza economică internaţională nu atinge locurile de muncă ale bugetarilor români