Guvernul a rectificat bugetul. Cum au fost împărțiți banii între ministere

Au trecut cinci ani de la moartea lui Fane Spoitoru

Bugetul Ministerului Sănătății a fost suplimentat cu un milliard de lei la cea de-a treia rectificare bugetară din acest an.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, a precizat că la această rectificare bugetară au  fost aprobaţi şi banii cu care România contribuie la instrumentul financiar al UE privind refinanţarea producătorilor de vaccinuri împotriva COVID-19, astfel încât România să aibă acces la aceste produse.

„1,2 miliarde de lei este pentru suplimentarea fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului şi 567 de milioane de lei reprezentând contribuţia la Bugetul UE şi suplimentarea fondului instrumentului financiar pentru sprijin de urgenţă în vederea refinanţării producătorilor de vaccinuri Sars-Cov2 din portofoliul Comisiei Europene pentru a se asigura accesul României la vaccinuri”, a menţionat ministrul Finanţelor.

Ministrul a anunțat că la bugetul asigurărilor sociale de stat există bani suficienți pentru plata pensiilor majorate și recalculate, dar și pentru acoperirea ajutoarelor de șomaj tehnic.

„La Bugetul Asigurărilor Sociale de Stat - o influenţă pozitivă de aproximativ 1,8 miliarde de lei, asigurându-se sumele pentru plata pensiilor majorate şi recalculate cât şi pentru plata măsurilor active aprobate pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei de covid: şomajul tehnic, măsura de 41,5%, munca flexibilă”, a dat asigurări ministrul Finanţelor.

Bani pentru PNDL, agricultură și Transporturi

FLORIN CITU, MINISTRUL FINANTELOR

De asemenea, a mai spus Florin Cîțu, tot un miliard de lei a fost alocat pentru plata facturilor aferente proiectelor finanţate din Programul Naţional Dezvoltare Locală (PNDL), iar 1,1 miliarde de lei sunt destinate plății subvenţiilor din agricultură. Alte 160 de milioane de lei au fost repartizate pentru despăgubirea producătorilor agricoli din sectorul vegetal afectaţi de secetă şi pentru sprijinul la motorina utilizată în agricultură.

Ministerul Transporturilor a primit 179 milioane de lei, din care 130 de milioane de lei sunt destinați participării la capitalul social al operatorilor economici aflaţi sub autoritatea ministerului şi 49 de milioane de lei pentru derularea proiectelor cu finanţare din fonduri externe nerambursabile aferente cadrului financiar 2014-2020.

Florin Cîţu a explicat că principalele modificări faţă de cifrele anunţate săptămâna trecută de Ministerul Finanţelor sunt transferul a 49 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor şi economia de 134 de milioane de lei realizată în bugetul Ministerului Finanţelor.

„S-au mai schimbat realocări de sume în interiorul ministerelor şi ne-am asigurat la Ministerul Transporturilor că există banii pentru continuarea programului de investiţii pe fonduri europene, cei 49 de milioane de lei”, a precizat Cîțu.

Cum s-a făcut rectificarea

Guvernul a aprobat cea de-a treia rectificare bugetară din 2020 care majorează deficitul bugetar la 9,1% din Produsul Intern Brut, de la 8,6% din PIB estimat anterior. La rectificarea aprobată luni a fost avută în vedere o contracţie economică de 4,2%.

„În şedinţa de Guvern de astăzi (luni – n.red.) a fost aprobată cea de-a treia rectificare pe anul 2020. Prin această rectificare, deficitul bugetar pentru anul 2020 a fost majorat la 9,1% din PIB, respectiv 96 de miliarde de lei, construit pe o contracţie economică de 4,2% şi un PIB nominal de 1.050 miliarde lei. Deficitul bugetului general consolidat se majorează cu 5 miliarde de lei, din care 4,2 miliarde de lei provin din diminuarea veniturilor bugetului general consolidat şi 0,8 miliarde prin majorarea cheltuielilor bugetului general consolidate”, a anunţat Florin Cîţu.

Veniturile bugetului general consolidat sunt estimate la 337,8 miliarde de lei, respectiv 32,2% din PIB, din care 298,3 miliarde de lei (28,4% din PIB) venituri din economie şi 39,5 miliarde de lei (3,8% din PIB) fonduri externe nerambursabile. Pe de altă parte, cheltuielile sunt estimate la valoarea de 433,8 miliarde de lei, respectiv 41,3% din PIB.