Guvernul a băgat 2,5 milioane de euro într-un site cu 70 de vizitatori

Guvernul a cheltuit 2,5 milioane de euro pentru un site destinat oamenilor de afaceri, care aduce mai puţini vizitatori decât pagina personală a unui elev de liceu se arată într-o analiză a revistei „Capital“.

Portalul destinat oamenilor de afaceri din domeniul IMM www.business-entrepreneur.ro a fost finanţat din bani europeni prin două proiecte Phare şi a fost dezvoltat timp de peste un an de 46 de experţi, dintre care 31 erau români.

Onorariile realizatorilor site-ului s-au ridicat la 1,8 milioane de euro, aceştia fiind plătiţi cu aproximativ 675 de euro pe zi. În plus, pentru buna funcţionare a site-ului, au fost cumpărate, contra sumei de peste 550.000 de euro, 15 servere, o platformă Oracle, cinci laptopuri, cinci monitoare, un retroproiector şi două imprimante. Cu toate aceste investiţii uriaşe, portalul, lansat oficial toamna trecută, nu atrage mai mult de 70 de vizitatori unici pe zi.

Firmele româneşti ar fi fost de 25 de ori mai ieftine Cu toate că firme private din România spun că ar fi realizat această lucrare pentru mai puţin de 100.000 de euro, coordonatorul paginii de internet, Péter Barta, directorul executiv al Fundaţiei Post Privatizare, susţine că suma cheltuită este justificată, având în vedere complexitatea site-ului.

Nemulţumite de cum funcţionează portalul, autorităţile au decis ca, în perioada următoare, să facă schimbări majore. După ce site-ul a trecut în subordinea Fundaţiei Post Privatizare, administrată de Comisia Europeană şi Guvernul României, s-a decis că noua denumire va fi esimplu.ro, iar logoul şi sloganul vor fi schimbate. De acest nou proiect Phare se ocupă Ministerul Dezvoltării. Schimbările vor costa nu mai puţin de un milion de euro. COSTURI Cheltuieli neverificate Cu toate că au fost mulţi specialişti IT care au susţinut că s-a cheltuit prea mult pentru rezultatele obţinute, nicio instituţie de control al fondurilor europene nu a verificat cum a fost realizat proiectul.

„Acest proiect a prezentat un interes şi pentru Comisia Europeană, care niciodată, din câte ştiu, nu şi-a retras interesul pentru dezvoltarea acestui portal“, a declarat Péter Barta, coordonatorul site-ului. Reprezentanţii Ministerului Dezvoltării, cei care au încheiat contractele de servicii pentru realizarea site-ului, susţin că plăţile s-au făcut pe baza certificărilor şi a rezultatelor obţinute conform prevederilor contractului.

Beneficiarul proiectului este Ministerul pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale. Péter Barta director executiv al Fundaţiei Post Privatizare Din afară, pentru mulţi suma poate să pară exagerată. Din punctul meu de vedere, pentru această arhitectură, pot spune că suma este similară cu cele practicate şi în străinătate.