Editura Evenimentul si Capital

Guvernul a aprobat noi reglementări între România și SUA. Ce vizează

Ședință de Guvern
Autor: | | 1 Comentarii | 573 Vizualizari

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, proiectul Legii pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Statelor Unite privind intensificarea cooperării în prevenirea şi combaterea infracţiunilor grave, semnat la Washington, la 5 octombrie 2015.

"Acordul prevede furnizarea de către autorităţile române şi americane a datelor de referinţă din sistemele naţionale automate de identificare dactiloscopică şi din bazele de analiză ADN, utilizate în prevenirea şi investigarea infracţiunilor. Conform documentului, procedurile se aplică faptelor ce constituie infracţiuni pasibile, potrivit legislaţiei naţionale a celor două state, de o pedeapsă privativă de libertate al cărei maxim este mai mare de un an sau de o pedeapsă mai gravă", se arată într-un comunicat.

Potrivit sursei citate, documentul de cooperare are un conţinut preponderent tehnic şi cuprinde dispoziţii referitoare, printre altele, la "acces reciproc la datele de referinţă în sistemele automatizate de identificare a amprentelor, create de părţi în acest scop", "efectuarea interogărilor automatizate prin compararea datelor dactiloscopice, de către punctele naţionale de contact, în cazuri individuale", "acces reciproc la datele de referinţă în fişierele de date ADN" şi "efectuarea interogărilor automatizate prin compararea profilurilor ADN, în cazuri individuale, de către punctele naţionale de contact, în vederea cercetării infracţiunilor grave".

Totodată, proiectul privind ratificarea Acordului cu SUA prevede "furnizarea unor date suplimentare cu caracter personal şi a altor informaţii legate de datele dactiloscopice şi de datele ADN, după caz, potrivit legislaţiilor naţionale aplicabile celor două state", "aspecte referitoare la refuzul îndeplinirii unei cereri de furnizare de date şi informaţii", "protecţia datelor cu caracter personal şi limitări privind prelucrarea acestora" şi "măsuri privind securitatea datelor cu caracter personal".

Acordul conţine şi alte prevederi cu caracter procedural, cum ar fi: suportarea cheltuielilor, intrarea în vigoare a Acordului, încetarea aplicării acestuia.

"Documentul de cooperare a fost încheiat în cadrul demersurilor politico-diplomatice care sunt întreprinse de către Guvernul României pentru admiterea ţării noastre în Programul Visa Waiver (VWP), cu precădere îndeplinirea criteriilor tehnice în procesul de liberalizare a vizelor pentru cetăţenii români care călătoresc în Statele Unite ale Americii. Reglementările acordului sunt compatibile cu principiile cuprinse în Directiva (UE) 2016/680 în ceea ce priveşte garanţiile minime care trebuie impuse în materia transferului datelor cu caracter personal către state terţe şi protecţiei acestora, printre care se numără drepturile persoanei vizate, asigurarea confidenţialităţii şi securităţii datelor şi supravegherea şi controlul prelucrărilor", mai arată Guvernul.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
22:55 COALIȚIA, pe MUCHIE de CUȚIT din cauza lui DRAGNEA? Se întețesc ATACURILE la PSD. „Fără noi NU ar fi FOST” 20:25 Legea offshore I-A ADUS lui Dragnea ÎNCĂ UN DUŞMAN. Noul val din PSD: „Nu contați pe votul meu pentru această porcărie” 14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece

Articole salvate