Evenimentul Zilei > Economie > GUVERNATORUL băncii centrale a Bulgariei a demisionat!
GUVERNATORUL băncii centrale  a Bulgariei a demisionat!

GUVERNATORUL băncii centrale a Bulgariei a demisionat!

Guvernatorul Băncii Centrale a Bulgariei (BNB), Ivan Iskrov, şi-a depus demisia, începând cu 10 iulie, şi a solicitat Parlamentului de la Sofia să găsească urgent un successor, scrie Reuters citată de Agerpres.

Legea prevede ca în perioada 10 iulie – 10 august să fie ales un nou guvernator, care să-şi preia funcţia la 10 octombrie, dar Iskrov insistă ca succesorul său să preia funcţia la 10 iulie. 

Demisia lui Iskrov a fost cerută de  partidele politice după ce, anul trecut, colapsul Corporate Commercial Bank (Corpbank) a declanşat cea mai mare criză bancară pe care Bulgaria a înregistrat-o după anii '90. 

Guvernatorul BNB a fost considerat vinovat pentru colapsul Corpbank, a patra mare bancă din Bulgaria. 

Noul guvernator va trebui să înăsprească supravegherea sistemului bancar, să pregătească băncile pentru testele de rezistenţă de anul viitor şi să lucreze la planurile Bulgariei pentru aderarea la zona euro. Candidatul cu cele mai mari şanse este Dimitar Radev, un economist care a lucrat la Fondul Monetar Internaţional şi a cărui candidatură este susţinută de partidul de la putere GERB şi de partenerul de coaliţie Blocul Reformist.