Guvernul discută despre posibilitatea reducerii plafonului la gaze

Prețuri energie. Sursa foto: EVZ

Guvernul ia în calcul o reducere a plafonului la gaze, anunță premierul Marcel Ciolacu, întrebat despre această posibilitate în contextul în care acest plafon este sub cotaţiile pieţei.

Scăderea plafonului la gaze ar face ca românii să plătească mai puțin la iarnă pe facturi. Asta în contextul în care prețurile rămân ridicate, iar mulți români de abia reușesc să le facă față.

Scăderea plafonului la gaze, luată în calcul de Guvernul Ciolacu

„Avem în discuţie. Ştiţi foarte bine că am redus plafonul la energie electric. Sunt ferm convins că anul viitor, pe schema de bază se vor mai adăuga anumite modificări, sunt în analiză în momentul acesta şi la Ministerul Energiei şi la domnul vicepremier Marian Neacşu şi cât de curând vom veni cu ele, care să fie predictibile pentru construcţia planului de afaceri a fiecărei companii”, a afirmat Marcel Ciolacu.

Ciolacu a subliniat că toate aceste aspecte vor fi incluse în bugetul de stat. El spune că obiectivul este să-l adopte în timp util. Așa cum s-a întâmplat și anul anterior, până la sărbătorile de iarnă.

Toate o să vină la pachet oricum cu bugetul de stat. Îmi doresc ca bugetul de stat, la fel ca şi anul trecut, să fie aprobat până în sărbătorile de Crăciun”, a completat Ciolacu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În prezent, există o Ordonanță de Urgență care a introdus plafonarea temporară a facturilor pentru energia electrică până în martie 2025. Totul în funcție de consumul fiecărei gospodării. Aproximativ 8,8 milioane de gospodării beneficiază de trei niveluri de prețuri plafonate la energia electrică.

Dintre aceste gospodării, aproximativ 4,5 milioane au un consum lunar de până la 100 de kWh și plătesc 0,68 lei per kWh. Celelalte gospodării, care consumă între 100 și 255 kWh, plătesc 0,80 lei per kWh.

Prețul gazelor se menține scăzut

Condițiile meteorologice favorabile, depozitele aproape pline și diversificarea surselor de aprovizionare au dus la o scădere constantă a prețului gazelor în Uniunea Europeană.

Prețurile au atins niveluri similare cu cele dinaintea crizei energetice. Au coborât semnificativ sub recordurile înregistrate după evenimentele legate de invazia Rusiei în Ucraina.

Conform datelor de la hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc prețurile de referință pentru gazul natural în Europa, prețurile pentru contractele futures cu livrare în luna noiembrie au scăzut semnificativ. Astfel, se situează în jurul valorii de 37 euro pe megawatt-oră (MWh). Și asta chiar în perioada de început a sezonului de iarnă.

Această scădere este remarcabilă în comparație cu prețurile record de 340 euro pe MWh înregistrate în august 2022 pe bursa olandeză.

Nivelul actual al prețurilor este asemănător cu cel din iulie-august 2021. Perioada de dinaintea creșterilor semnificative de prețuri, care au fost atribuite crizei energetice, posibil generate de manipularea pieței de către Gazprom, compania rusă de gaze.