Este vorba despre: secretarul general al Comisiei Europene, Alexander Italianer,  secretarul general adjunct al Comisiei Europene, Paraskevi Michou, și secretarul general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen

Conform unui comunicat MAE remis presei, Ana Birchall a arătat că România rămâne angajată pro-activ în cooperarea la nivelul UE, pentru consolidarea proiectului european, inclusiv în contextul viitoarelor negocieri UK-UE și a reiterat importanța acordată de țara noastră respectării drepturilor cetățenilor români.

În întâlnirea cu Paraskevi Michou, secretar general adjunct al Comisiei Europene, Birchall a apreciat raportul MCV al Comisiei Europene, publicat în 25 ianuarie 2017, care remarca progresele „înregistrate de România în raport cu obiectivele stabilite la instituirea mecanismului”.

S-a discutat și despre actele normative din domeniul justiției, oficialul român arătând că „modul de percepere a acestor modificări a fost alterat în spațiul public, pe fondul unor sincope în procesul de comunicare publică”. A evidențiat necesitatea amendării Codurilor penale în vederea punerii acestora în acord cu deciziile Curții Constituționale din România, aspect relevat și în recentul raport MCV publicat de către Comisia Europeană la sfârșitul lunii ianuarie a.c.

De asemenea, ministrul român a subliniat „deplina disponibilitate a Guvernului României pentru dialog și cooperare cu toți actorii interni implicați, atât la nivel instituțional, cât și al societății civile, precum și cu reprezentanții Comisiei Europene, astfel încât să fie identificate cele mai bune soluții în privința actelor normative”. 

Autoritățile române sunt deschise pentru a continua cooperarea cu Comisia Europeană, pe ansamblul aspectelor vizate de MCV, în vederea îndeplinirii obiectivului comun de finalizare a Mecanismului. 

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a reiterat mesajele transmise prin scrisoarea recent adresată de prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker și prim-vicepreședintelui Comisiei, Frans Timmermans, privind  angajamentul ferm al tuturor instituțiilor și factorilor decizionali din România privind continuarea luptei împotriva corupției.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, a avut o întrevedere și cu Jeppe Tranholm-Mikkelsen, secretarul general al Consiliului UE. În contextul discuțiilor, ea a precizat: „Guvernul României acordă o importanță deosebită domeniului afacerilor europene și unei prezențe cât mai active și implicate a României în dezbaterile la nivel european.”

Birchall l-a invitat pe oficialul european invitația de a participa, în perioada următoare, la o reuniune a Guvernului României în vederea unui dialog nemijlocit cu membrii Executivului.

Cei doi oficiali au remarcat complexitatea mandatului României, având în vedere că perioada respectivă va coincide cel mai probabil cu discuții pe dosare importante, precum Brexit și Cadrul Financiar Multianual post 2020.