Gușă zice că se supără Trump pe România dacă Dragnea nu merge la recepția de Ziua Americii
- Cora Muntean
- 29 iunie 2018, 20:08
Cozmin Gușă a analizat consecințele pe care le-ar putea genera lipsa de politețe a politicienilor români care au anunțat că nu merg la recepția dată de ambasada Statelor Unite pentru a celebra ziua de 4 iulie.
Premierul Viorica Dăncilă, președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, au anunțat că nu merg la recepție. „Aceste gesturi vor fi judecate într-un registru extrem de grav atunci când se va face o analiză. La fel ca relaţiile între oameni sau cele între instituţii, şi relaţiile între state se contruiesc pe baza unor gesturi, sunt, într-un fel, în oglindă: zâmbeşti la oglindă, oglinda îţi zâmbeşte şi ea înapoi, te strâmbi la oglindă, depinde de cât de tare deformează această oglindă, dar poate ea se strâmbă la tine într-un mod mult mai brutal decât ai făcut tu. Faptul că aceşti doi domni, care sunt personajele doi şi trei în stat şi care conduc atât majoritatea parlamentară, cât şi guvernare, nu participă, asta va însemna o problemă, nu pentru ei personal, cât mai ales pentru România şi felul în care partenerul strategic ne priveşte", a explicat consultantul politic.
Gușă a adăugat că la mijloc ar fi interesele lui Liviu Dragnea care, „se duce ca un chelner amărât să îi cerşească bunăvoinţa lui Trump, care nici nu ştia cine e, adică umilire totală”. Pentru ca apoi să îl trimită pe Fifor ”să negocieze prin restaurantele de lângă Casa Albă contractele de armament ale România pentru ca să îşi ia cineva comision”. În fine, povestește Cozmin Gușă, telenovela cu interpusul american, Broidy, s-a oprit deoarece rețeaua acestuia s-a năruit, așa că Dragnea a încercat cu Netanyahu.
„S-a gândit că dacă-i cedează tot lui Netanyahu, acesta o să-i aranjeze un culoar privilegiat către Casa Albă, unde este disperat să ajungă. Nu aşa se face în politica internaţională. Netanyahu l-a exploatat pe Dragnea, dar Netanyahu în niciun caz nu are această putere, de a impune diplomaţiei americane nişte gesturi, e mai degrabă invers, diplomaţia americană şi Trump îi pot impune aproape orice guvernului de la Tel Aviv, iar gestul de recunoaştere a ambasadei de la Ierusalim a fost un gest în urma căruia atât SUA, cât şi Donald Trump au câştigat foarte mult, nu ca noi”, a explicat Guşă.
Consultantul politic a băgat și Rusia în toată povestea cu ziua de 4 iulie și a conchis: „Să te uiţi cu speranţă spre Rusia şi Putin e o dovadă de prostie”.