Casele locuitorilor Sectorului 1 vor fi încălzite din gunoiul strâns de pe stradă

Pentru că nu este suficientă închiderea gropilor de gunoi, Primăria Sectorului 1 a elaborat un set de soluții pentru a obține "Aer curat, bun de respirat" în nordul Bucureștiului

Printr-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului București din 31 octombrie 2016, în zona de nord a devenit disponibil investițiilor un teren de 11 hectare pe strada Chitila (tarlaua A 912). Prin conlucrarea cu Primăria Capitalei, acest teren va deveni primul loc din București unde deșeurile pot fi transformate în energie electrică și termică, fără a polua aerul cu substanțe nocive sănătății sau cu mirosuri urâte în imediata vecinătate.

Specialiștii Primăriei Sectorului 1 studiază toate soluțiile adaptabile problemelor din această zonă administrativă, intenția fiind aceea de a gestiona tratarea deșeurilor printr-o uzină aflată în coordonarea Consiliului Local.

Cantitatea de gunoi strânsă în Sectorul 1 în răstimpul unui an va permite alimentarea cu căldură pentru jumătate dintre consumatorii din această zonă administrativă, pe timp de iarnă

„Protestul împotriva gropilor de gunoi poluante nu este suficient. De aceea, trebuie să acționăm și să înlocuim tehnicile vechi de depozitare a deșeurilor cu soluții moderne, care nu otrăvesc aerul, apa sau pământul. Singurul lucru care ne rămâne de făcut este să vedem ce se întâmplă în țările civilizate care s-au confruntat cu aceleași probleme pe care le avem noi acum, în 2016. Eu voi acționa în acest sens și vom implementa și în Sectorul 1 inovațiile tehnice în domeniul tratării deșeurilor", a spus Dan Tudorache, primarul Sectorului 1.

În continuare vă prezentăm câteva dintre soluțiile găsite până acum, cu mențiunea că studiul soluțiilor nu este închis. Orice altă variantă de gestionare a deșeurilor va fi acceptată în studiile prealabile dacă va respecta directivele Uniunii Europene privind deșeurile.

Tratarea gropilor de gunoi poluante cu enzime care "topesc" gunoiul organic

Închiderea gropilor de gunoi nu este suficientă dacă depozitele nu sunt tratate împotriva mirosurilor. Acoperirea gunoaielor cu substanțe enzimatice va izola focarul de poluare. Decontaminarea vizează biodegradarea substanțelor organice provenite, în principal, din resturi alimentare.

Existența materialelor organice în gunoiul menajer este cauza mirosurilor neplăcute, fermentării și eliminării de gaz metan. Din acest motiv, groapa de gunoi devine o sursă de microbi, nitriți și nitrați care pot infesta apele freatice sau pot genera boli foarte grave pentru animale și oameni.

Decontaminarea se face cu produsul enzimatic la fața locului, iar biodegradarea durează aproximativ 30 de zile.  Aplicarea se face din cisterne, numărul utilajelor necesare fiind extrem de mic. Producătorii acestor enzime care "mănâncă" gunoiul umed spun că în primele patru zile de la aplicare mirosurile scad simțitor.

Indiferent dacă va fi sau nu aplicată această soluție pentru gropile de gunoi din nordul Bucureștiului, normele Ministerului Mediului impun efectuarea mai multor lucrări la închiderea depozitului. Astfel, operatorul este obligat să acopere gunoiul cu argilă, cu un strat geotextil și cu pietriș. După compactarea stratului izolator trebuie montată instalația de captare a gazelor din interiorul gropii. Ultimul strat va fi de un metru înălțime din pământ și va fi înverzit cu plante cu rol de absorbție a gazelor și rol decorativ/estetic.

Înfolierea și sigilarea gunoiului în baloți ușor de stivuit în spații mai mici. Gunoiul devine astfel marfă vandabilă

O altă soluție inovativă în domeniul gestionării deșeurilor este înfolierea gunoiului în baloți și stivuirea acestora în vederea comercializării. Gunoiul selectat, tratat și împachetat devine o marfă extrem de vandabilă pentru stațiile care folosesc deșeurile pentru producerea energiei electrice și termice.  În fapt în acest caz nu mai vorbim de deșeuri ci de "materie primă" pentru crearea de energie.

Sistemele de înfoliere a baloților pot fi montate chiar lângă o groapă de gunoi deja existentă sau întregul proces de sigilare se poate desfășura într-o hală special amenajată. O linie de înfoliere cu o capacitate de 90 de baloți pe oră are un preț mediu de 130.000 euro. Specialiștii consideră că aceasta este o soluție ieftină de a stopa mirosurile și de a stivui gunoiul într-un mod cât se poate de ecologic.

Uzină de tratare a deșeurilor. Module de cogenerare care produc energie electrică și agent termic

Uzina de valorificare este o instalație care transformă deșeurile în electricitate și energie termică. Această soluție este deja pusă în aplicare în cele mai mari orașe din Europa, Asia și Statele Unite ale Americii. Costul unei astfel de instalații depășește o sută de milioane de euro, dar eficiența este maximă: la finalul procesului de sortare, mărunțire și ardere se produce curent și căldură pentru populație fără a afecta calitatea mediului. Procesul are loc fără combustibil fosil adițional și fără emisii poluante în atmosferă.

Cantitatea de gunoi strânsă în Sectorul 1 în răstimpul unui an va permite alimentarea cu căldură pentru jumătate dintre consumatorii din această zonă administrativă, pe timp de iarnă. Vara, uzina de tratare va asigura apă caldă pentru toți cei conectați la rețea. În plus, producția de electricitate  a instalației de cogenerare va acoperi întregul consum pentru iluminatul public din Sectorul 1. Tehnologiile folosite în uzinele de valorificare au evoluat într-atât de mult, încât s-a permis construirea instalațiilor chiar în interiorul orașelor. Tratarea deșeurilor prin gazeificare. Eficiență mare în generarea de energie electrică din gunoi

Printre soluțiile luate în considerare de specialiști sunt și gazeificarea deșeurilor, urmate de curățarea gazului în mediu plasmatic și valorificarea în grupuri motor-generator.

Bineînțeles, sortarea deșeurilor este obligatorie și în această procedură. Procesul de gazeificare are loc fără combustibil fosil adițional și fără emisii în atmosferă. În urma gazeificării rezultă o zgură inertă din care se pot produce dale pentru pavajul drumurilor publice. Prin această soluție se produce doar energie electrică, iar instalația costă între 70 și 80 milioane de euro.

Strângerea de semnături continuă

Bucureștenii pot semna în continuare pentru un "AER CURAT, BUN DE RESPIRAT" și pot solicita Agenției Naționale de Mediu București închiderea gropilor de gunoi poluante din Nordul Capitalei, în următoarele locații special amenajate în acest scop de administrația locală:

- Registratura Primăriei Sectorului 1, Bulevardul Banu Manta nr.9 - Serviciul de Evidență a Persoanelor Sector 1, Piața Amzei nr.13 - Direcția de Stare Civilă Sectorul 1, Bulevardul Mareșal Averescu nr.17 - Direcția Generală de Taxe și Impozite Locale Sectorul 1, Strada Piața Amzei nr. 13 - Poliția Locală Sector 1, Strada Prometeu nr. 26 - La echipele de voluntari care pot fi întâlnite în marile centre comerciale  din Sectorul 1 - Online pe site-ul www.primariasector1.ro.