Gunoaiele dau de cap autorităților locale. Incendii ilegale și amenzi costisitoare

Gunoaiele dau de cap autorităților locale. Incendii ilegale și amenzi costisitoare

Polițiștii și pompierii din județul Constanța anchetează un posibil caz de incendiere ilegală a deșeurilor colectate de pe raza orașului Medgidia. Într-o altă localitate, la Mărășești, primăria, primarul și societatea de salubrizare trebuie să plătească amenzi costisitoare pentru că nu au capacitatea financiară și logistică să curețe terenul pe care este amplasată groapa de gunoi a orașului.

Focul de la Medgidia a izbucnit seara trecută, pe un teren unde sunt depozitate deșeuri compactate, colectate de societatea care se ocupă de salubrizarea orașului și a ars toată noaptea, mocnit. Focul a fost stins, în cele din urmă, spre dimineață de echipajele de pompieri care au sosit la fața locului. Potrivit ISU Constanța, incendiul se manifesta cu flacără deschisa la gunoi menajer compactat, iar pentru înăbușirea sa, pompierii au avut nevoie de proximativ 11 ore.

Conform primelor estimări, au ars aproximativ 250 tone de gunoi pe o suprafață de 500 mp, cauza probabilă fiind o țigară aprinsă aruncată la întâmplare. Chiar și așa, poliția a deschis dosar penal pentru distrugere prin incendiere.

Cercetări fac și reprezentanții Gărzii de Mediu care vor să vadă ce s-a întâmplat cu exactitate, dacă a fost o întâmplare sau o incendiere premeditate. Aceasta cu atât mai mult cu cât localnicii susțin că nu este prima oară când gunoaiele sunt arse ilegal. Mai mult, ei spun că deșeurile compactate sunt folosite pe post de combustibil și într-o fabrică de ciment din zonă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Primărie amendată pentru că nu eliberează groapa de gunoi

Pentru multe primării din România, gunoaiele menajere, colectate de la populație și, mai ales, depozitarea acestora reprezintă o adevărată problemă. Din cauza costurilor pe care le implică transportul deșeurilor spre depozitele special amenajate, unele aflate în alte județe, multe firme de salubritate și primării, recurg chiar la soluții ilegale. Așa s-a ajuns la incendiere sau la îngroparea gunoiului sub pământ.

Alți primari preferă să depoziteze gunoaiele la marginea localităților chiar dacă plătesc amenzi usturătoare, așa cum este cazul Primăriei Mărășești din județul Vrancea.

Începând cu 31 ianuarie 2020, Primăria Mărășești, edilul Valerică Chitic și societatea de salubrizare ILGO, sunt obligați să plătească o amendă de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în care nu au eliberat terenul pe care se află groapa de gunoi a orașului.

În 2017, Primăria a pus la dispoziție groapa de gunoi situată la periferia orașului pentru amenajarea unui centru modern de colectare și reciclare a deșeurilor. Prin acordul de parteneriat, orașul Mărășești s-a angajat să curețe suprafața respectivă, însă din cauza costurilor ridicate nu a făcut-o. Pe scurt, toată povestea a ajuns în instanță, care a dat dreptate Consiliului Județean și așa s-a ajuns în situația actuală.