De când a apărut vestea cu separarea, preşedintele Alvaro Colom şi primă-doamna Sandra Torres sunt actori într-o dezbatere istorică viaţă privată-viaţă publică.

Constituţia statului cu 14 milioane de locuitori din America Centrală interzice realegerea preşedintelui, dar şi candidatura familiei sale la funcţia de şef al statului, deci şi a soţiei sale.

Se pare că la propunerea soţului, Sandra Torres n-a stat mult pe gânduri şi a ales să renunţe la mariaj pentru binele ţării.

"Preşedinţia merită un sacrificiu personal. Divorţez ca să ma căsătoresc cu poporul", susţine viitoarea fostă primă-doamnă.

Deşi îşi doreşte să preia puterea, Sandra Torres a izbucnit în lacrimi la conferinţa de presă şi a recunoscut că încă îşi mai iubeşte partenerul.

Partidele de opoziţie şi analiştii politici vorbesc despre o fraudă pentru a fenta Constituţia. Primă-doamna este arătată cu degetul şi de Otto Perez, candidatul la preşedinţie, în frunte în sondaje.

Situaţia nu este o premieră în Guatemala. În 1989, Curtea Constituţională a intervenit pentru a-i interzice soţiei preşedintelui Vinicio Cerezo să candideze la prima funcţie în stat.