Grupurile pentru drepturile HOMOSEXUALILOR, dezamăgite după SINODUL BISERICII CATOLICE
- Simona Mătieș
- 19 octombrie 2014, 12:58
Grupurile catolice pentru drepturile homosexualilor s-au declarat dezamăgite, după ce episcopii au respins propunerile privind o mai alrgă acceptare a homosexualilor, propuneri ce aveau susținerea Papei Francisc, potrivit BBC News.
Chemarea de a „accepta și aprecia” homosexualii s-a aflat într-un proiect de raport, dar nu a reușit să obȚină susținerea a două treimi dintre episcopi, la un sinod ce a avut loc la Roma.
Raportul final arată doar că ar trebui „evitată discriminarea homosexualilor”.
Alte paragrafe care suGerează că persoanele divorțate și catolicii recăsătoriți ar trebui să primească binecuvântare, nu au fost aprobate.
Sinodul se va reuni din nou abia peste un an, urmând să dezbată subiecte la ordinea zilei.
Mai mult de 200 de episcopi din întreaga lume au petrecut două săptămâni la Vatican, discutând despre unele dintre cele mai controversate probleme legate de viața de familie.
Adunarea a arătat faptul că există o linie de ruptură în interiorul Bisericii Catolice, legate de adaptarea învățăturilor tradiționale la sexualitatea umană specifică secolului 21.
Papa Francisc a făcut un apel important la tradiționaliști să nu rămână închistați în interiorul regulilor, dar cardinalii și epicopii conservatori au respins acest apel până la finalul sinodului.
Noua Cale, un grup catolic american, care luptă pentru drepturile homosexualilor, a anunțat că este „extrem de dezamăgit” de faptul că raportul sinodului nu a reținut „o primire miloasă pentru lesbiene și homosexuali, așa cum se preciza în proiectul raportului”.
Dar a adăugat că este benefic faptul că sinodul este „deschis la discuții”, pentru a oferi „speranță că lucrurile se vor schimba pe parcurs”.
Un al grup american, DemnitateSUA, a afirmat într-o declarație dată publicității: „Din păcate, azi doctrina a câștigat în detrimentul nevoilor pastorale. Este dezamăgitor că cei care recunosc nevoia pentru o Bierică mai inclusivă au fost învinși”.
Christopher Lamb, jurnalist la publicația catolică britanică The Tabler, a declarat pentru BBC că discuțiile din interiorul sinodului au reprezentat „un mare succes în sine”. Este important să ne amintim că mulți dintre episcopi sunt din țări în care homosexualitatea este ilegală, a spus el.
Trei paragrafe cruciale din documentul final au primit mai mult de 50% dintre voturi, deși nu au obținut majoritatea necesară de două treimi. Acest lucru va ca subiectele să mai fie dezbătute înainte de reunirea sinodului, la Roma, peste un an.
Paragraful 55 din raportul final, care a fost rescris de mai multe ori în ultima săptămână, insistă că deși nu poate fi făcută nicio analogie între uniunile între persoane de același sex și căsătoria dintre o femeie și un bărbat, „bărbații și femeile cu tendințe homosexuale trebuie primite cu respect și delicatețe”.