Ca de fiecare dată, conferința, la care sunt prezenți politicieni, bancheri și oameni de afaceri, și care durează patru zile, este ascunsă de ochii presei. Printre numele importante care au participat, în trecut, la reuniune, s-au numărat fostul secretar de Stat american Henry Kissinger, fondatorul imperiului Microsoft, cancelarul german Angela Merkel și actualul președinte al Rezervei Federale americane, Ben Bernanke.
Un alt oficial care nu absenta de la aceste reuniuni era fostul director al FMI, Dominique Strauss-Kahn, care acum nu va fi însă prezent. El se află sub supraveghere la domiciliu, de luna trecută, fiind acuzat de agresiune sexuală asupra unei cameriste de la Hotel Sofitel, din New York.

De obicei, reuniunea era programată cu puțin timp înainte de summitul G8. În acest an însă, din motive neprecizate de organizatori, Grupul de la Bilderberg a decis să discute afacerile planetei mult după (summitul G8 a avut loc la finele lunii mai, la Deauville, în Franţa).

Teoriile conspirației

Din Grupul Bilderberg fac parte cam 180 de personalităţi politice, culturale, economice, universitare, ce se întrunesc în fiecare an în luna mai, alternativ în Europa şi America,in aproape 50 de ţări.

În jurul acestei organizații oculte s-au creat numeroase teorii ale conspirației. Cele mai multe voci spun că Bilderberg este o asociație a ”celor mai puternici oameni din toată lumea”, care nu vrea decât să creeze un guvern mondial secret. Bilderberg s-ar face vinovat de criza globală care a cuprins lumea, acesta fiind doar un experiment prin care cei mai influenți oameni ai planetei încearcă să devină tot mai puternici și să concentreze conducerea lumii într-o singură mână.