Evenimentul Zilei > Actualitate > Gripa şi virozele bat în retragere, dar se așteaptă fluctuații
Gripa şi virozele bat în retragere, dar se așteaptă fluctuații

Gripa şi virozele bat în retragere, dar se așteaptă fluctuații

Numărul de îmbolnăviri este momentan în scădere, însă schimbările bruşte ale vremii pot aduce cazuri noi.

Dacă acum două săptămâni numărul infecţiilor respiratorii era peste media normală a acestei perioade, în ultima săptămână acesta a început să scadă, ajungând sub media aşteptată pentru acest interval, arată cel mai recent raport dat publicităţii de Centrul Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile.

În întreaga Europă, trendul este similar, însă domneşte instabilitatea din cauza schimbărilor bruşte de temperatură care fa vorizează răspândirea virusurilor.

"Scăderea numărului de viroze şi infecţii gripale este vizibilă, ca în fiecare an. La începutul primăvării, bolile acestea se răresc. Să sperăm că acum, cu trecerea bruscă de la frig la cald, nu vor mai apărea cazuri noi, dar risc există", a declarat dr. Simin Florescu, infecţionist la Spitalul "Victor Babeş", din Bucureşti.

Oficial, mai puţin absenţi în şcoli şi grădinţe

În săptămâna 7-13 martie 2011 au fost înregistrate 118.087 cazuri de infecţii acute respiratorii, cu 3,2% mai puţine comparativ cu cele înregistrate săptămâna precedentă. De asemenea, incidenţa cazurilor de gripă în ultima săptămână a fost cu 6,1% mai mică decât media celor trei săptămâni anterioare, sub valorile maxime aşteptate.

Raportul mai arată că în şcoli şi grădiniţe numărul copiilor care au absentat din cauza bolii a fost mic. "Numărul infecţiilor respiratorii şi gripale scade. Am avut un singur caz de gripă pe care l-am şi raportat", a confirmat tendinţa dr. Dumitru Oră şanu, medic primar pediatru la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Grigore Alexandrescu".

O persoană de 18 ani, cu gripă B, a decedat

Deşi activitatea gripală a avut intensitate medie, se remarcă o pondere mare a infecţiilor cu virus B. În ultima săptămână au fost confirmate 87 de cazuri de gripă (28 de tip A/H1N1 si 59 de tip B), din totalul de 691 înregistrate de la debutul sezonului.

Trei persoane au murit (două cazuri cu gripa A/H1N1 şi un caz cu gripa B), în vârstă de 51, 53, respectiv 18 ani, toţi cu factori de risc asociaţi (insu ficienţă cardiacă, astm bronşic, respectiv amitrofie spinală).

Medicii vă recomandă spălatul des pe mâini şi folosirea batistelor atunci când strănutaţi sau tuşiţi.