Suntem în sezonul rece, iar numărul bolnavilor de gripă creşte mai mult cu fiecare zi. Chiar dacă în rândul oamenilor se menţine o stare tensionată, medicii au explicat că nu sunt motive să ne facem griji. Cu toate acestea, în ultimele zile s-a instalat o adevărată panică în spitalele din Bucureşti. Reamintim că mii de români au fost diagnosticaţi cu infecţii respiratorii acute severe şi gripă.
În ultimele zile s-a instalat o adevărată panică în spitalele din Bucureşti. În unele dintre unităţile sanitare, locurile de internare sunt extrem de puține. Cazurile sunt multe, iar apelurile numeroase. Chiar dacă medicii nu confirmă oficial acest lucru, surse cancan.ro au devoalat faptul că domnește haosul în unitățile sanitare.
Alis Grasu, manager Serviciului Judeţean de Ambulanţă Bucureşti-Ilfo a precizat: “Sunt multe cazuri. Sunt multe consultaţii, dar cu febră. Dar nu este ceva alarmant. Am avut şi 1.000 de solicitări pe zi, dar pe toată paleta. Nu este nimic neobişnuit”
La rânduș său, Bogdan Opriţa, coordonator SMURD a precizat faptul că “sunt cazuri mai multe decât de obicei, dar de la începutul lunii ianuarie. Avem cam cu 30, 40 de cazuri pe zi mai multe prezentări la camera de gardă. Acum este, într-adevăr, patologie respiratorie inter-curentă, dar nu pot să spun că este vorba de gripă. În jur de 400 de solicitări pe zi avem”.
Care este cel mai sigur remediu împotriva gripei
Doctor Bogdan Ivănescu a acordat, în exclusivitate pentru cancan.ro un interviu, prin care le-a transmis clar românilor că singurul remediu împotriva gripei este vaccinul.
„Riscăm să confundăm gripa. Sunt două boli. Este guturaiul acela clasic, care este bronşită bacteriană, şi este gripa, care este o bronşită virală. O greşeală pe care o văd adesea este că omul se repede la antibiotic în momentul în care a început să tuşească, să strănute, să-i curgă nasul. Din fericire, acum farmaciile evită să ofere antibiotice fără reţetă. Foarte important! Există în piaţă teste de sânge pe care le poţi face acasă pentru a-ţi da seama dacă este infecţie bacteriană sau gripală. Costă cam 100 lei.
Dacă vezi că în două zile nu te lasă, nu apare o îmbunătăţire, du-te, totuşi, la medic!
Dar nu mă aştept ca românii să facă asta. De aceea, soluţia este ca oamenii să se prezinte la medic. Dar nici la asta nu mă aştept. De aceea, înainte de a şti dacă este sau nu grav, românii trebuie să încerce să se hidrateze, analgezic, antitermic... Este cel mai important. Dacă vezi că în două zile nu te lasă, nu apare o îmbunătăţire, du-te, totuşi, la medic.
(...)
Să ne spălăm pe mâini întotdeauna după ce atingem ceva pentru că virusul gripal trăieşte pe orice obiect. De asemenea, când strănută cineva în faţa noastră, să evităm să inspirăm acele picături. Trebuie să evităm aglomeraţia, dar nu prea putem pentru că suntem o societate în mişcare. Când te duci în avion sau în metrou nu ai ce să mai faci. Nu recomand evitarea. Ceea ce putem face şi este de bun simţ este vaccinarea. Aceasta este singura cale de evitare activă. Pentru că nu poţi sta închis în casă o iarnă întreagă sau să nu ieşi în parc”, a declarat acesta.