Gripa porcină, subiect la CSAT

Virusul H1N1 este mai contagios decât virusurile aviare pentru că se transmite prin aer, a suferit mutaţii şi a devenit suficient de agresiv încât să treacă de la om la om.

România se pregăteşte pentru a face faţă situaţiei care ar apărea în cazul unei eventuale pandemii de gripă porcină. Subiectul a fost abordat ieri şi la Palatul Cotroceni, în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării. Ministrul sănătăţii, Ion Bazac, a arătat stadiul pregătirilor sistemului sanitar, iar ministrul de interne, Dan Nica, a făcut o informare în legătură cu planul de măsuri la nivelul ministerului şi al guvernului „în scopul prevenirii şi limitării efectelor unei posibile pandemii de gripă porcină la om”.

Spre deosebire de ameninţările cu gripa aviară, când medicii îi sfătuiau pe români să evite carnea de pui, de data aceasta nu există nicio interdicţie în privinţa cărnii de porc. „Virusul nu trece la om prin consumul de carne de porc”, a explicat medicul epidemiolog Molnar Geza, consilier al ministrului sănătăţii.

Virusul gripei porcine, H1N1, se transmite doar prin aer şi se can to nează în mucoasa respiratorie. „În cazul virusului aviar se punea în discuţie şi existenţa unor receptori digestivi”, a adăugat medicul infecţionist Simin Florescu, de la Spitalul „Victor Babeş”, din Capitală.

Un virus mai virulent

Virusul pare a fi mai periculos decât H5N1, implicat în gripa aviară, întrucât a suferit mutaţii. Spe cia liş tii spun că a căpătat rezistenţă şi a devenit suficient de virulent pentru a putea trece de la om la om. „Cu cât un virus trece prin mai multe gazde, cu atât devine mai virulent. Din păcate, virusul gripei porcine s-a adaptat prin mutaţii specifice şi devenit suficient de agresiv, cât să treacă la om”, a explicat medicul infecţionist Simin Florescu.

Autorităţile avertizează însă că graniţele trebuie în continuare supravegheate, deoarece virusul detectat în Mexic, SUA, Spania, începe să devină o problemă de sănătate publică. „El este mai contagios decât virusurile aviare, pentru că se transmite de la om la om. Din cauza turismului, este posibil să apară cazuri sporadice şi în alte zone ale globului”, a precizat doctorul Emilia Lupulescu, de la Institutul „Cantacuzino”, din Bucureşti.

Târgurile de animale, interzise în Timiş

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV), Timişul ocupă primul loc în ceea ce priveşte creşterea porcinelor, cu peste 580.000 de animale. Din acestea, peste 375.000 cresc în fer mele Smithfield. „Fermele Smithfield sunt verificate săptămânal de inspectorii instituţiei, chiar dacă după pesta din 2007 americanii s-au conformat normelor de biosecuritate”, explică dr. Csaba Daroczi, director adjunct al DSV Timiş. Csaba a mai precizat că, dată fiind situaţia actuală, au fost interzise târgurile de animale, iar fermierilor li s-a cerut să facă duş ori de câte ori intră sau părăsesc incinta fermelor.

Reprezentanţii Smithfield dau asigurări că nu au fost depistate cazuri de gripă porcină. „Fermele sunt monitorizate în permanenţă de echipe de medici veterinari, care asigură respectarea tuturor standardelor de biosecuritate în vigoare. În fermele Smithfield din România nu s-au depistat cazuri de gripa porcină”, a declarat Mihai Şepeţean, PR manager la Smithfield ferme. (A contribuit Georgeta Petrovici)

PREGĂTIRI

Un milion de doze de vaccin românesc

Organizaţia Mondială a Sănătăţii va pune la punct, în următoarele săp tămâni, reţeta vaccinului care ar putea fi folosit dacă o pandemie de gripă cauzată de virusul H1N1 (al gripei porcine) va izbucni în următoarea perioadă.

Reţeta ar putea fi gata în trei săptămâni, timp în care specialiştii se străduiesc să izoleze tulpina din compoziţia virusului. „Deocamdată, se recoltează probe atât de la pacienţii suspecţi, cât şi de la cei confirmaţi. Ele sunt trimise în condiţii de maximă si gu ranţă către cinci laboratoare din lume: două din SUA, unul din Japonia, unul din Australia, altul din Marea Britanie”, ne-a explicat epidemiologul Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii.

Reţeta va fi transmisă întâi marilor producători de vaccinuri. Dacă virusul se va răspândi pe mai multe continente, iar cerea va fi mare, vor fi avizaţi şi producătorii mai mici de vaccinuri, aşa cum este Institutul „Can tacuzino”, de la noi din ţară.

Capacitatea maximă de producţie a institutului este de un milion de doze. Totuşi, dacă vaccinul va fi unul monovalent (cu o singură tulpină), capacitatea de producţie s-ar putea tripla.

Noul medicament, disponibil peste 6 luni

În România, se fabrică vaccinuri prin metoda clasică, adică pe culturi de ou, ceea ce înseamnă că nu pot fi gata mai devreme de şase luni. Deocamdată, la noi nu s-au semnalat cazuri suspecte de gripă porcină, însă din cauza traficului de pe aeroporturi nu este exclus ca virusul să treacă graniţa.

Imunizarea antigripală nu protejează împotriva virusului H1N1. Tot ce puteţi face este să nu călătoriţi în zonele de risc, să evitaţi contactul cu persoanele gripate, să vă spălaţi des pe mâini cu apă şi săpun, să folosiţi şerveţele când strănutaţi. „În formele uşoare, virusul re acţionează la medicamentele antivirale, dar în formele a van sate este mortal”, avertizează medicul infecţionist Simin Florescu.

AVERTIZARE

Creştere semnificativă a riscului de pandemie

  • Numărul cazurilor confirmate de gripă porcină în rândul populaţiei mondiale creşte de la zi la zi, în timp ce bilanţul persoanelor decedate în Mexic din cauza virusului letal a ajuns la 152.
  • Nici o regiune din lume nu este la adăpost de maladie, a avertizat vicepreşedintele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Keiji Fukuda. În consecinţă, agenţia Naţiunilor Unite a decis să ridice nivelul de alertă la 4, pe o scară până la 6, ceea ce înseamnă o „creştere semnificativă a riscului unei pandemii”, potrivit AFP.
  • Între timp, 44 de cazuri de gripă porcină au fost confirmate în Statele Unite, şase în Canada, două în Spania, tot atâtea în Marea Britanie, trei în Noua Zeelandă şi două în Israel, în timp ce în alte cel puţin 14 ţări, printre care şase state europene, mai multe persoane sunt plasate sub observaţie. În ambele cazuri este vorba de persoane care s-au întors recent din Mexic, unde se înregistrează focarul principal al epidemiei.
  • În Columbia, unde au fost depistate 12 cazuri suspecte, guvernul a decis decretarea „stării de dezastru naţional”. Comisia Europeană a anunţat că este prematur să fie impuse restricţii de călătorie în ţările afectate de gripa porcină.
  • Mai mult, executivul european a recomandat schimbarea denumirii de „gripă porcină„ în cea de „noua gripă”, pentru a evita astfel consecinţele economice dezastruoase pentru industria alimentară a cărnii de porc.

CITIŢI ŞI:

205 milioane de dolari pentru gripa porcină Gripa porcină a ajuns în Europa Gripa porcină loveşte şi Marea Britanie Gripa porcină ocoleşte România, deocamdată Gripa porcină bagă planeta în alertă Gripa porcină, în Noua Zeelandă