Gripa porcină a ajuns în Banat

Gripa porcină a ajuns în Banat

O fetiţă de 7 ani, care a venit din Canada, a fost diagnosticată sâmbătă cu A/H1N1. În total, s-au înregistrat 16 cazuri.

Primul caz de gripă porcină din afara Capitalei s-a înregistrat sâmbătă, la Timişoara. O fetiţă de 7 ani, care a venit joi din Canada împreună cu străbunica ei, a fost diagnosticată cu noul virus gripal. În total, numărul celor infectaţi cu A/ H1N1 a ajuns la 16. Fetiţa se simte bine

Maria Gabriela a venit joi de la Toronto împreună cu străbunica ei şi, imediat după ce-au aterizat pe aeroportul din Timişoara, au plecat la Reşiţa, unde locuiesc unchiul şi mătuşa fetiţei. Pentru că micuţa a început să se simtă rău, mătuşa ei a apelat la medicul de familie, care a consultat-o chiar în seara zilei de joi.

Medicul Georgeta Cozma i-a recomandat pacientei antivirale, antipiretice, analgezice şi antiinflamatorii, iar a doua zi, când a văzut că starea micuţei nu s-a ameliorat, a dus-o la Secţia de Boli Infecţiose a Spitalului Judeţean Reşiţa. Probele recoltate de medici au fost trimise la Bucureşti, iar sâmbătă, Institutul Cantacuzino a confirmat prezenţa virusului A/H1N1.

Astfel, Maria Gabriela a fost internată la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş”, din Timişoara, într-unul dintre cele două saloane special amenajate.

„Alături de fetiţă este şi străbunica ei, care este doar însoţitoare. Fetiţa este bine, este strict monitorizată şi primeşte tratament”, spune Horia Vermeşan, directorul Autorităţii de Sănătate Publică Timiş.

Până în prezent, boala nu a fost confirmată în cazul bătrânei, iar rudele fetiţei depistate pozitiv cu A/H1N1 sunt monitorizate atent de medicii de la Reşiţa. Nuntă în curtea spitalului de boli infecţioase Pe de altă parte, la Spitalul „Victor Babeş”, sâmbătă au fost instituite măsuri speciale, unitatea fiind păzită de agenţi ai unei firme de pază. Cu toate acestea, la scurt timp după ce fetiţa depistată cu A/H1N1 a fost internată, în curtea spitalului a început o nuntă. Asta pentru că, anul trecut, a fost construită o biserică, iar preotul care o deserveşte oficiază periodic căsătorii. „Nu am ştiut acest lucru. Evident, nunţile vor fi interzise de acum înainte”, a declarat dr. Dorin Vancea, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Timişoara.

VULNERABILI

Copiii, mai expuşi decât adulţii

În cazul copiilor, medicii atrag atenţia că virusul A/H1N1 dispare mai greu din organism. „În primul caz de gripă cu A/ H1N1, înregistrat la băieţelul de un an şi jumătate din Bucureşti, virusul a dispărut din organism după 10 zile de la infecţie, în timp ce la adulţi «s-a negativizat » după numai cinci zile”, explică epidemiologul Molnar Geza, consilier în Ministerul Sănătăţii. Oficialii din minister vor să doteze mai bine Secţiile de terapie intensivă, tocmai pentru că la toamnă s-ar putea înregistra mai multe cazuri de gripă porcină.   „Nu toate spitalele de boli infecţioase au secţii adaptate copiilor. Avem în vedere creşterea posibilităţilor de intubare în spitalele de copii, dar şi în spitalele de boli infecţioase, care deservesc diverse regiuni din ţară”, a precizat Molnar Geza. Cele mai dotate spitale de boli infecţioase sunt la Bucureşti, Cluj-Napoca şi Târgu-Mureş. (Mihaela Năftănăilă)

Ne puteți urmări și pe Google News