În SUA și Europa a apărut o nouă tulpină de virus gripal AH3N2, diferită de cea inclusă în vaccinul sezonier. Au fost confirmate trei cazuri de gripă și în România.
Reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în România, Victor Olsavszky, a anunțat că În SUA și Europa a început să circule o tulpină de virus gripal AH3N2 diferită de cea inclusă în vaccinul sezonier. Trei cazuri de gripă au fost confirmate și în țara noastră, unul cu virus AH3N2 și doi cu virus B.
Să nu ne panicăm!
Autoritățile române li niș tesc populația, asigurând- o că nu sunt motive de panică. „Virusul gripal este variabil ca structură antigenică. Aceste schimbări sunt minore și frecvente și nu ne pun în pericol sănătatea mai mult ca oricare altul”, a explicat conf. univ. dr. Alexandru Rafila, microbiolog, consilierul ministrului Sănătății. „Să spunem că vaccinul este mai puțin eficient, dar aceasta e doar o presupunere. Oricum imunizarea antigripală are o eficiență de 70%”, a mai spus Rafila.
Vârf în februarie
Sursa citată a mai arătat că „vaccinarea în acest moment este oarecum tardivă”. Reamintim că oficialii Sănătății au atenționat deja că în România va fi înregistrat un vârf de îmbolnăriri în cursul lunii februarie, dar nu se anticipează o epidemie.
Epilepticii rămân fără medicamente. Se retrag de pe piață!
Asociaţia pentru Dravet şi alte Epilepsii Rare a semnalat ieri retragerea de pe piaţa din România a mai multor medicamente antiepileptice, ca urmare a nivelului ridicat al taxei clawback. Mai mulți pacienți, membri în Asociație, sunt în pericol, a declarat Adela Chirică pentru EVZ. „Am aflat de la farmacii că medicamentele Topamax și Orfiril se retrag de pe piața din România. Aceste medicamente mai pot fi găsite doar până când se epuizează stocul din depozite. „Am verificat la ambii producători care ne-au spus, oficial, că se retrag doar din România, din cauza taxei clawback. Astfel că rămân descoperiți și suferinzii de Dravet.În România sunt 500.000 de epileptici, din care declarați doar 200.000, restul ascunzând boala de teama discriminării”, a precizat sursa citată.
Savu:„Nu ne-a anunțat nimeni!”
Președintele Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale, dr. Marius Savu, a declarat pentru EVZ: „E greu de crezut că se retrag din cauza taxei de clawback, pentru că, din câte știu eu, această taxă este constantă de trei trimestre și e de aproximativ 20% din vânzări. Producătorul are obligația să ne anunțe cu șase luni înainte de a retrage un medicament de pe piața românească, pentru a avea timp să găsim soluții. Nu ne-a anunțat nimeni!”.