Evenimentul Zilei > Actualitate > S-a aflat CAUZA decesului a peste 120 de români răpuşi de GRIPĂ
S-a aflat CAUZA decesului a peste 120 de români răpuşi de GRIPĂ

S-a aflat CAUZA decesului a peste 120 de români răpuşi de GRIPĂ

Medicul Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase Matei Balș, din Capitală, făcut câteva lămuriri despre gripa care a omorât 120 de români, spunând că este o boală extrem de periculoasă cu potențial letal, de aceea există și vaccin pentru a lupta cu ea.

Ce este diferit faţă de alţi ani: au fost afectaţi copii, tineri sau bătrâni, victimele sunt din toate categoriile de vârsta, nu doar cele de risc.

Important: Majoritatea persoanelor care au murit in acest sezon nu fusesera vaccinate.

"Vaccinarea se face in noiembrie

Ministerul, prin programele nationale, vaccineaza anumite grupe de populatie. La nivelul Romaniei nu s-a asigurat necesarul de vaccin pentru toata populatia care ar fi trebuit sa beneficieze", este opinia medicului.
"Gripa e agresivă prin definiție, gripa e o infecție respiratorie cu potențial mortal, asta este și motivul pentru care ne vaccinam doar împotriva gripei, nu și împotriva celorlalte viroze respiratorii. Gripa nu e orice răceală. Toată lumea care răcește și îi curge puțin nasul zice 'am avut gripă'. Gripa este această formă urâtă, care are potențial mortal"
, a declarat dr. Cătălin Apostolescu pentru ziare.com.

Numărul mult mai mare de îmbolnăviri și decese se explică însă și prin faptul că am avut parte de un sezon epidemic de gripă.

"Ne-am aflat în sezon epidemic de gripă anul acesta și, cum numărul îmbolnăvirilor a fost mai mare, proporțional a crescut și cel al deceselor. Nu e un număr foarte mare. Și cazuri de îmbolnăviri au fost mult mai multe decât în anii precedenți. Nimeni nu-și dorește aceste morți, dar sunt explicabile. Suntem imediat sub situația din 2009-2010, când a fost pandemia de gripa porcină care a cuprins atunci toată lumea".

Virusul a suferit mutaţii

Gripa de epidemie apare la interval de 4-5 ani, virusul suferă niște modificări periodice și anul acesta ne-am confruntat cu o astfel de situație. O dată la 4-5 ani, virusul suferă mutații antigenice minore, iar o dată la 30-40 de ani suferă mutații antigenice majore. Mutațiile minore corespund vârfurilor epidemice, cum ne-am confruntat noi anul ăsta, mutațiile majore dau pandemiile. Am avut în 2009-2010, precedentă a fost în 1976-1977", a explicat medicul.