Evenimentul Zilei > Actualitate > Grigore Leșe, spectacol pentru CENTENAR la Bruxelles. Proiect pentru UNIRE în atenția UE
Grigore Leșe, spectacol pentru CENTENAR la Bruxelles. Proiect pentru UNIRE în atenția UE

Grigore Leșe, spectacol pentru CENTENAR la Bruxelles. Proiect pentru UNIRE în atenția UE

Maestrul Grigore Leșe a fost vedetă în Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles - BOZAR, în spectacolul dedicat centenarului unirii Basarabiei cu România. Primul think tank care aduce în atenția Uniunii Europene proiectul unirii celor două teritorii românești despărțite de Prut și de un tăvălug nedrept al istoriei a fost organizat de Centrul European pentru Unitate Românească/European Centre for Romanian Unity (ECRU) care va promova la nivelul instituțiilor europene unitatea culturală, lingivstică și istorică a celor două state. În acest fel, ECRU va sprijini integrarea europeană a Republicii Moldova, prin intermediul României.

La Bruxelles a fost lansat primul think tank care aduce în atenția Uniunii Europene proiectul Unirii Republicii Moldova cu România. Centrul European pentru Unitate Românească/European Centre for Romanian Unity (ECRU) a anunțat că va promova la nivelul instituțiilor europene unitatea culturală, lingivstică și istorică a celor două state și va sprijini integrarea europeană deplină, prin intermediul României, a Republicii Moldova.

„Obiectivul ECRU nu este de a face lobby sau de a cere voie cuiva să înfăptuim Unirea. Doar cetățenii României și cetățenii Republicii Moldova se pot pronunța în această privință. Scopul nostru este de a introduce atât la nivelul instituțiilor europene, cât și în conștiința publică europeană proiectul Reunificării, dimensiunea sa pașnică și democratică. Bruxelles-ul este un spațiu extraordinar de dezbatere și de informare pentru statele membre. E firesc, și totodată necesar, ca mișcarea unionistă să fie prezentă și aici”, a declarat Bianca Ficuț, coordonatorul organizației.

Lansarea oficială de la BOZAR, Palatul Artelor Frumoase din Bruxelles, a fost urmată de un concert caritabil, realizat cu sprijinul European Artists Management, susținut de Maestrul Grigore Leșe și invitații săi – Mihaela Pletea (soprană), Olga Podobinschi (pian) și Maria Chifu (fagot) – în contextul împlinirii a 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Profitul obținut din vânzarea biletelor va fi donat către copiii din centrele de plasament de tip familial din raionul Ialoveni, Republica Moldova.