Controlorii de trafic francezi au intrat în grevă, în semn de protest faţă de de un proiect european de fuziune a controlului aerian, în vreme ce colegii lor greci vor înceta lucrul pe 25 iulie.
Astfel, jumătate dintre zborurile de pe aeroportul Orly din Paris şi o cincime dintre zborurile de pe aeroportul Roissy-Charles de Gaulle vor fi anulate astăzi. Direcţia generală a aviaţiei civile (DGAC) a anunţat că zborurile de pe toate aeroporturile din Franţa vor fi afectate de cea de-a treia grevă din acest an a controlorilor de trafic aerian francezi.
Aceştia protestează împotriva includerii sistemului de control al traficului aerian din Franţa în sistemul european, notează Bloomberg.
Sindicatele: "Va creşte şomajul"
CGT, cel mai mare sindicat din Franţa, a anunţat pe pagina proprie de Internet că reorganizarea sistemului de control al traficului aerian din Franţa va avea grave consecinţe sociale, inclusiv desfiinţarea a numeroase locuri de muncă. Secretarul de stat din cadrul Ministerului Transporturilor, Dominique Bussereau, consideră greva ca fiind "neadaptată şi inadecvată", potrivit Agerpres.
Companiile aeriene franceze se tem de pierderile pe care le vor înregistra din cauza grevei, în condiţiile în care industria de profil îşi revine cu greu după reducerea semnificativă a veniturilor în 2009 şi în urma erupţiilor vulcanice din Islanda.
Franţa este vizitată anual de circa 75 de milioane de turişti, fiind astfel cea mai vizitată ţară din lume.
Aeroports de Paris, compania care gestionează aeroporturile Charles de Gaulle şi Orly din Paris, le recomandă clienţilor să contacteze birourile de informaţii, înainte de a se îndrepta către aeroporturi, pentru a verifica dacă zborul lor a fost sau nu amânat.
Mâine, traficul se va relua conform graficului.
Pierderi de 240 de miliarde de euro
Duminică, zborurile din şi spre Grecia vor fi perturbate de greva controlorilor de trafic aerian, care vor protesta faţă de un proiect de reformă, notează Reuters. Sindicaliştii vor ca Guvernul să ţină cont de situaţia actuală a industriei aeriene atunci când întocmesc planuri de reformă şi să facă angajări şi să plătească orele suplimentare.
Luni, traficul aerian va fi reluat în condiţii normale.
Până acum, operatorii de turism din Grecia au pierdut circa 240 de miliarde de euro, din cauza grevelor organizate în semn de protest faţă de măsurile de austeritate luate de Guvern. Statul elen a evitat falimentul, graţie unui pachet de salvare de 110 miliarde de euro acordat de UE şi FMI.