Greva profesorilor amână examenul de Bacalaureat cu două zile. Primele probe vor începe pe 14 iunie

Bacalaureat. Sursa foto: arhiva EVZ

Primele probe ale examenului de bacalaureat se amână cu două zile, a anunțat ministrul Educației Ligia Deca, la finalul ședinței de guvern. Este vorba despre probele de competență care, conform calendarului inițial, erau programate să înceapă pe 12 iunie. Acestea vor fi susținute cu începere din 14 iunie, în condițiile în care perioada de înscriere pentru Bacalaureat a fost prelungită până pe 13 iunie. Ligia Deca a mai anunțat că mediile elevilor vor putea fi încheiate și cu două note, în condițiile în care greva profesorilor se prelungește.

Ligia Deca, ministrul Educației, a anunțat că a prelungit prin ordin de ministru perioada pentru încheierea situației școlare la clasele a 8-a și a 12-a. De asemenea, termenul de înscriere la examenul de bacalaureat și la evaluarea națională a fost prelungit până pe 13 iunie. În aceste condiții, a mai spus Ligia Deca, primele probe ale Bac-ului vor fi decalate cu două zile, urmând să înceapă din 14 iunie. În 9 iunie ar fi trebuit să fie încheiate situațiile școlare pentru elevii din clasele terminale, dar şi înscrierea pentru Bacalaureat şi Evaluare Naţională.

„Având în vedere contextul actual, am semnat ordinul de ministru prin care, pentru clasele a VIII-a, a XII-a şi a XIII-a pentru seral şi frecvenţă redusă, perioada de încheiere a situaţiei şcolare se prelungeşte până pe 13 iunie”, a anunţat Ligia Deca.

Ministrul Educației a mai spus că pentru celelalte clase nu se impune modificarea calendarului pentru încheierea situației școlare.

În acest context, Ligia Deca a precizat că probele de competențe la examenul de bacalaureat din acest an vor fi susținute în perioada 14 - 23 iunie, cu o întârziere de două zile. În ceea ce privește celelalte probe ale examenului, scrise, calendarul nu va fi modificat, la fel cum nu va fi modificat nici pentru evaluarea națională.

„În acest context, probele de competenţe din cadrul examenului de bacalaureat se vor susţine în perioada 14 – 23 iunie. În ceea ce pribeşte probele scrise nu se impune în acest moment modificarea calendarului”, a mai anunţat ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a anunțat alte două noutăți în ordin

Totodată, Ligia Deca a anunțat alte două noutăți care au fost introduse prin ordinul de ministru pe care la elaborate. În primul rând, încheierea situației școlare se va putea face și cu două note, de către profesorii care predau acele discipline. Măsurile au fost adoptate în plină grevă a profesorilor.

„Doar profesorii de la acele discipline. Nicăieri în ordin nu apare o înlocuire a cadrului didactic cu altcineva”, a subliniat Deca.

Cea de-a doua prevedere urmărește eliminarea obligativității validării situație școlare în ansamblu la nivel de școală de către consiliul profesora

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Ordinul Ligiei Deca a fost trimis la Monitorul Oficial

Ordinul ministrului Educaţiei pentru modificarea şi completarea Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar a fost trimis spre publicare în Monitorul Oficial, anunţă Ministerul Educaţiei.

„Au fost integrate propunerile de modificare ale proiectului supus consultării publice, astfel încât: în anul şcolar 2022-2023, numărul minim de calificative/note acordate elevului la o disciplină de studiu este de două. În anul şcolar 2022-2023, situaţia şcolară anuală a elevilor, pe clase, poate fi încheiată fără ca aceasta să fie validată de către consiliul profesoral din unitatea de învăţământ în şedinţa de încheiere a cursurilor şi fără ca acesta să aprobe privind situaţia şcolară anuală”, au anunțat reprezentanții ministerului Educației.

Ministerul Educaţiei a menționat că ordinul asigură cadrul legal pentru încheierea situaţiei şcolare a elevilor cu minimum două note/calificative de către profesorii care sunt în activitate. Acest document nu implică încheierea situaţiei şcolare de către conducerea unităţii şcolare sau de către un alt cadru didactic decât cel care predă la clasă.

Prevederea referitoare la eliminarea obligativităţii validării situaţiei în consiliul profesoral reprezintă o măsură de simplificare a procedurilor la nivelul unităţilor de învăţământ, în contextul perioadei scurte de timp rămase până la finalizarea cursurilor, arată ministerul.