Atena este paralizată de greva în transportul în comun şi în serviciile publice, în timp ce mii de manifestanţi se îndreptau spre piaţa centrală Syntagma.
Mii de protestatari se strânseseră încă din această dimineață, în fața Parlamentului, unde urmează ca duminică să fie votat acest plan de măsuri, relatează BBC.
Potrivit AFP, s-au înregistrat ciocniri violente între manifestanți și forțele de ordine. Mai mulți oameni au aruncat cu pietre și cocktailuri Molotov împotriva forțelor de ordine, care au ripostat împrăștiind gaze lacrimogene. Poliția susține că în piața Syntagma se află aproximativ 7.000 de oameni.
Statele din zona euro au anunțat aseară că aşteaptă acest vot înainte de a debloca o primă tranşă din cel de-al doilea împrumut, de 130 miliarde de euro, pentru evitarea intrării Greciei în încetare de plăţi la finele lunii martie.

”Capitaliştii trebuie să plătească criza”,  scria pe un banner instalat în faţa parlamentului, înconjurat de forţe de ordine.
 
Circa 2.000 de muncitori ai şantierelor navale şi docheri au protestat, de asemenea, în portul Pireu, unde greva a blocat navele.

Măsurile prevăzute de noul plan de austeritate – printre care reducerea cu 22% a salariului minim în cadrul unei dereglementări generale pe piaţa muncii, desfiinţarea în 2012 a 15.000 de posturi publice şi tăieri ale anumitor pensii – ”vor fi mormântul societăţii greceşti”, susţin sindicatele, care denunţă lipsa de legitimitate a guvernului pentru a le impune.

Executivul condus de Lucas Papademos, susţinut în parlament de o majoritate teoretică de 252 de voturi din 300, urmează să aprobe în această după-amiază textul exact ce va fi înaintat deputaţilor.