Evenimentul Zilei > Social > Grevă generală particulară în primării
Grevă generală particulară în primării

Grevă generală particulară în primării

Federația Națională a Sindicatelor din Administrație a organizat, ieri, o grevă generală de o zi. La București, din șapte primării, doar două au protestat timp de câteva ore

Greva anunțată de reprezentanții Federației Naționale a Sindicatelor din Administrație (FNSA) a cuprins doar o mică parte dintre funcționari. Cel puțin la București, unde, din șapte primării, doar două au participat la un protest.

Câteva sute de angajați din Primăria Capitalei și din cea a Sectorului 3 au demonstrat în stradă. „Din 2009, am pierdut al 13-lea salariu, primele de vacanță și nu ni se mai plătesc nici măcar orele suplimentare”, a explicat Dumitru Gherdan, liderul sindicatului funcționarilor din Primăria Capitalei, afiliat FNSA. Alți angajați au adus cu ei copii ale fluturașului de salariu care arătau că primesc sub 1.000 de lei pe lună.


FOTO: Angajații Primăriei Sectorului 2 au fost ieri la muncă (stânga). O parte din funcționarii de la Capitală au demonstrat în stradăMai puțin de jumătate din angajați, în grevă

Greva a 380 de angajați din Primăria Capitalei a blocat activitatea în toată instituția. Cetățenii care nu erau la curent cu manifestarea sindicală erau trimiși acasă de paznici. „Nu se lucrează azi cu publicul. E grevă generală!”. „Grevă? Păi și când să vin”? „Veniți marți!” „Marți? Păi am venit și ieri și mi s-a spus să vin astăzi.” Au fost și excepții: „Nu pot să fac grevă. Lucrez la curierat și avem program continuu cu Poșta, cu SRIul”, a explicat una dintre funcționare.

Nici la Primăria Sectorului 2 nu a fost grevă. „Noi nu avem sindicat, așa că nu facem grevă”, ne-a lămurit una dintre angajate. La Primăria Sectorului 3, sediul din str. Lucrețiu Pătrășcanu, angajații lucrau deși, potrivit liderului de sindicat Romel Neagu, ar fi trebuit să stea. „Nu suntem în grevă. Punct. Vorbiți cu liderul de sindicat”, a spus răspicat una dintre funcționarele de la Direcția de Relații Publice. Potrivit lui Romel Neagu, angajații de la sediul din str. Parfumului ar fi fost în grevă generală.

Pentru luna mai sunt anunțate alte două proteste ale federațiilor de sindicat din administrația centrală și locală, precum și o manifestație în fața Guvernului, anunțată de sindicaliști FNSA pentru data de 27 mai.

Iohannis, consultări cu sindicatele

Președintele Klaus Iohannis a avut, ieri, la Palatul Cotroceni, consultări cu reprezentanții sindicatelor. Iohannis a susținut ideea că este nevoie de un dialog social real și consistent între actorii din această zonă, mai ales în contextul nemulțumirilor privind legislația în domeniu, exprimate de reprezentanții sindicatelor. Sindicaliștii au evidențiat că este nevoie de o mai mare stabilitate legislativă în ceea ce privește piața muncii, de o legislație coerentă, dar și de un dialog social responsabil care să ducă la relații de cooperare, și nu de conflict între părțile implicate. Șeful statului a ținut să sublinieze că va stabili în perioada următoare întâlniri cu toți actorii implicați în domenii prioritare pentru România.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: